Kort nieuws Kunst

Beeldhouwer Jan de Baat (89) overleden

AMSTERDAM, 11 mei. Beeldhouwer Jan de Baat is afgelopen week op 89-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Dat heeft zijn familie gisteren bekendgemaakt. Bekendste kunstwerken van De Baat zijn het betonnen beeld Peerd van Ome Loeks dat sinds 1959 op het Stationsplein in Groningen staat en het bevrijdingsmonument Amsterdam dankt zijn Canadezen. Dit acht meter hoge bevrijdingsmonument werd in 1980 aan de Amsterdamse Apollolaan onthuld. Jan de Baat begon kort na de Tweede Wereldoorlog met beeldhouwen en werd eind jaren tachtig hoofddocent beeldhouwen aan de Rietveld Academie. Er zijn in Nederland meer dan veertig monumentale werken van zijn hand in de openbare ruimte te bezichtigen. (ANP)

Staarink zakelijk directeur IFFR

rotterdam, 11 mei. Janneke Staarink is per 13 juli 2010 benoemd tot zakelijk directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Staarink (35), voorheen algemeen directeur van het Oerol Festival, volgt in deze functie Patrick van Mil op die onlangs is begonnen als zakelijk directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Naast algemeen en artistiek directeur Rutger Wolfson neemt Janneke Staarink de dagelijkse leiding van het IFFR op zich. De zakelijk directeur is onder meer verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en interne organisatie, het financiële beleid, marketing en de subsidie-, fondsen- en sponsorwerving. (ANP)

Pleisterwerk valt van het Colosseum

ROME, 11 mei. Van het Colosseum in Rome is zondag een stuk antiek pleisterwerk van bijna een vierkante meter afgebrokkeld. Het gebeurde voor de openstelling van het amfitheater voor publiek. Het ministerie van Cultuur wees erop dat het gedeelte van het Colosseum waar het pleisterwerk losliet, op de wachtlijst staat om gerestaureerd te worden. Het Colosseum uit de klassieke oudheid, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Rome, blijft gewoon open voor publiek, zo meldden Italiaanse media. (ANP)

Schelfhout voor Teylers Museum

haarlem, 11 mei. Het Teylers Museum in Haarlem heeft een schilderij van de Nederlandse landschapsschilder Andreas Schelfhout (1787-1870) aangekocht. Dat maakte het museum vandaag bekend. Het is een stadsgezicht, een zeldzaam genre voor Schelfhout. De Rue St-Pierre in Hoei met de Porte St. Germain is voor het eerst sinds 1824 voor publiek te zien. Het doek komt uit een particuliere Belgische verzameling. (ANP)