Kort nieuws Economie

Acomo koopt groothandelaar in zaden en thee

Rotterdam, 11 mei. Grondstoffenhandelaar Amsterdam Commodities (Acomo) neemt voor ongeveer 100 miljoen euro de thee- en zadenactiviteiten over van Deli Maatschappij. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Met de overname van de Van Rees Group en Red River Group verwerft Acomo naar eigen zeggen in één keer een leidende marktpositie in de handel in thee en zaden. De overgenomen bedrijven zijn wereldwijd actief. Ze hebben vestigingen in vier continenten. Het handelshuis in specerijen, noten en voedingsingrediënten verdubbelt door de overname in omvang. (ANP)

Chevron doet diepe boring bij Canada

Montreal, 11 mei. De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron is begonnen aan een proefboring naar olie in de wateren van Canada op een diepte van 2,6 kilometer, één kilometer dieper dan de lekkende oliebron van BP in de Golf van Mexico. De proefboring van Chevron, op een recorddiepte voor Canada, vindt plaats in de Atlantische Oceaan, 430 kilometer ten noordwesten van St. John’s, de hoofdstad van Newfoundland. Chevron heeft een belang van 50 procent in de onderneming die het olieveld tot ontginning wil brengen. Andere participanten zijn Shell, ExxonMobil en Imperial. (ANP)

Opnieuw stakingen bij British Airways

Londen, 11 mei. De Britse luchtvaartonderneming British Airways (BA) krijgt opnieuw te maken met stakingen van haar cabinepersoneel. Over een periode van vier weken wil de vakbond in totaal twintig dagen actievoeren. Dit liet de bond gisteren weten. Beide partijen zijn al geruime tijd verwikkeld in een strijd over de arbeidsvoorwaarden. BA wil kosten besparen, maar vakbond Unite kan zich niet vinden in de plannen die de directie daarvoor op tafel heeft gelegd. In maart werd er daarom ook al actie gevoerd. Volgende week dinsdag is de eerste staking van vijf dagen gepland. Daarna volgen nog drie weken met stakingen van vijf dagen. (ANP)

Bank RBS schrapt 2.600 banen

Londen, 11 mei. De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) gaat dieper in de organisatie snijden om kosten te besparen. Het bankbedrijf, tijdens de financiële crisis gered door de Britse overheid, schrapt nog eens 2.600 banen. Ongeveer 2.000 arbeidsplaatsen verdwijnen bij de verzekeringstak. Nog eens 600 banen gaan weg bij het hoofdkantoor voor het bankieren voor particulieren, zo liet RBS gisteren weten. (ANP)