Kort nieuws Economie

Fannie Mae wil extra geld staat

Washington, 11 mei. De Amerikaanse hypotheekgigant Fannie Mae heeft net als zijn branchegenoot Freddie Mac meer overheidssteun nodig. Het bedrijf meldde gisteren om nog eens 8,4 miljard dollar (6,5 miljard euro) te hebben gevraagd. Dit gebeurde na de publicatie van een kwartaalverlies van 13,1 miljard dollar. Fannie Mae liet weten dat het voorlopig nog wel aan het infuus van de Amerikaanse overheid blijft. Freddie Mac maakte vorige week bekend 10,6 miljard dollar aan extra overheidsfinanciering nodig te hebben. Beide instellingen zijn in handen van de overheid. (ANP)

Toyota schrijft weer zwarte cijfers

Tokio, 11 mei. De Japanse autofabrikant Toyota heeft over het afgelopen gebroken boekjaar weer winst weten te boeken, hoewel het bedrijf miljoenen auto’s heeft moeten terugroepen wegens technische mankementen. De winst over het boekjaar 2009/2010, dat eindigt in maart, kwam uit op 209,4 miljard yen (1,73 miljard euro) vergeleken met een verlies van 3,5 miljard euro een jaar eerder. Dat heeft Toyota vandaag bekendgemaakt. Het resultaat kwam vooral door kostenverlagingen. (ANP)

Kwartaalverlies voor Crucell

Leiden, 11 mei. Biotechnologiebedrijf Crucell heeft in het eerste kwartaal van 2010 verlies geleden. De omzet daalde vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte het bedrijf uit Leiden vandaag bekend. Crucell verloor in het eerste kwartaal 2,3 miljoen euro. De omzet lag 11 procent lager op 65,7 miljoen euro. Volgens Crucell zijn het verlies en de omzetdaling te wijten aan de tijd van aflevering van het middel Quinvaxem. Dat is de grote motor achter de groei van Crucell. De opbrengst van die leveringen wordt pas in het tweede kwartaal geboekt. (ANP)