Kort nieuws economie

Sterke omzetdaling bij Air France-KLM vanwege aswolk

Amstelveen. Het passagiersvervoer van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM is in april sterk gedaald door de aswolk die het luchtverkeer dagenlang stillegde. De opbrengst van het passagiersvervoer lag 15,9 procent lager dan in april 2009. Air France-KLM verlaagde de capaciteit met 15,3 procent, zo maakte de maatschappij gisteren bekend. De luchtvaartmaatschappij schat de kosten van de aswolk op 35 miljoen euro voor elke dag dat het verkeer stil lag. Air France-KLM vervoerde in april 5 miljoen passagiers, ruim 1 miljoen minder dan in april 2009. Dat komt neer op een daling van ruim 20 procent. In het vrachtverkeer daalde de capaciteit met 14,7 procent, maar het totale vervoer kende een daling van slechts 2 procent doordat veel goederen na het openstellen van het luchtruim alsnog werden vervoerd. De beladingsfactor verbeterde tot 70,5 procent. (ANP)

Veiligheidspapieren vaak te ingewikkeld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Ongeveer de helft van de veiligheidsdocumenten in Nederlandse bedrijven met een hoog veiligheidsrisico is te ingewikkeld. Het vereiste leesniveau voor de documenten ligt vaak veel te hoog. Dat stelt Paul Lindhout in het onderzoek Taalproblemen bij BRZO- en ARIE bedrijven, een onderschat gevaar?, waarop hij gisteren promoveerde aan de Technische Universiteit (TU) Delft. Volgens Lindhout houden de veiligheidsbeheersystemen onvoldoende rekening met de taalvaardigheid van de werknemers die ze bedienen. Ongeveer driekwart van de onderzochte bedrijven erkent dat de moeilijk leesbare documenten leiden tot gevaarlijke situaties op de werkvloer, blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek van Paul Lindhout is te downloaden via nrcnext.nl/links

CNV-leden akkoord met schoonmaak-cao

Utrecht. De leden van vakbond CNV in de schoonmaakbranche hebben ingestemd met de cao die onlangs is afgesproken. Dat maakte CNV Vakmensen gisteren bekend. Vrijwel alle leden kunnen zich in het akkoord vinden, zo laat de bond weten. De werkgevers zijn ook al akkoord gegaan met de overeenkomst die voorziet in een loonsverhoging van 3,5 procent over twee jaar. Schoonmakers hebben wekenlang actiegevoerd om de werkgevers te bewegen om het loonbod op te schroeven. De leden van FNV Bondgenoten, de grootste bond in de schoonmaaksector, moeten nog instemmen met het akkoord. (ANP)