Kort nieuws Buitenland

Dodental na aanslagen Irak loopt op tot 119

Bagdad, 11 mei. Het dodental van de aanslagenreeks gisteren in Irak, de bloedigste dag tot nu toe dit jaar, is opgelopen tot ten minste 119. In Hilla, ten zuiden van Bagdad, vielen vijftig doden, vijf meer dan gisteren werd gemeld. In de zuidelijke stad Basra vielen zeker dertig doden, tweemaal zo veel als aanvankelijk gedacht. Ook in steden en dorpen elders in Irak vielen tientallen doden en honderden gewonden. De aanslagen roepen de vraag op of de Iraakse veiligheidskrachten in staat zijn de taken over te nemen van het Amerikaanse leger, dat zich terugtrekt uit Irak. Gevreesd wordt dat sunnitische extremisten de politieke tegenstellingen willen uitbuiten die zijn toegenomen na de verkiezingen van 7 maart. (AP)

VS en Rusland eens over kernenergie

Washington, 11 mei. De Amerikaanse president Obama heeft gisteren het Congres verzocht goedkeuring te geven aan een samenwerkingsakkoord met Rusland op het gebied van civiele nucleaire energie. Dat akkoord was in 2008 door de vorige Amerikaanse en Russische presidenten Bush en Poetin al gesloten. Maar ratificatie door het Congres werd door Bush opgeschort als sanctie voor de Russische oorlog met Georgië later dat jaar. Volgens Obama zijn er nu geen obstakels meer om de ratificatie door te zetten. Rusland en de Verenigde Staten kwamen onlangs ook tot een akkoord over een opvolger van het nucleaire wapenbeheersingsverdrag, START, dat eind vorig jaar afliep. (Reuters)

België: celstraffen voor extremisten

Door onze correspondent

Brussel, 11 mei. Acht moslimextremisten hebben gisteren van een rechter in Brussel straffen gekregen van 40 maanden tot 8 jaar cel. De zwaarste straffen waren voor Malika El Aroud en haar man Moez Garsalloui. Ze is bekend in het extremistische milieu omdat haar toenmalige man in september 2001 een zelfmoordaanslag pleegde op de Afghaanse leider Ahmed Shah Massoud, twee dagen voor de aanslagen van ‘9/11’. De rechter achtte het bewezen dat El Aroud en haar huidige man in België jongeren hebben geronseld om te vechten in Afghanistan.

Maffianetwerk in Italië opgerold

Rome, 11 mei. De Italiaanse politie heeft gisteren 67 vermoedelijke leden van de maffia gearresteerd bij invallen in en rond de stad Fondi, gelegen tussen Rome en Napels. De 67 zouden deel uitmaken van een maffianetwerk dat de landbouwsector in het zuiden van Italië onder controle heeft. De drie grootste maffiasyndicaten van Italië, de Cosa Nostra, de ’ndrangheta en de Camorra zouden hierbij samenwerken. Elders in Italië gelden zij als rivalen. Het netwerk zou boeren in de regio afpersen en onder druk zetten om hun groente en fruit te verkopen aan het netwerk. Dat verkocht de producten vervolgens met forse winsten in de rest van Italië. (AP)

Marihuana-activist Canada uitgeleverd

Vancouver, 11 mei. Canada heeft gisteren besloten marihuana-activist Marc Emery uit te leveren aan de Verenigde Staten om een celstraf uit te zitten wegens jarenlange, openlijke verkoop van cannabiszaden aan Amerikaanse kopers. Emery wordt er door Amerikaanse drugsbestrijders van beschuldigd ongeveer 4 miljoen cannabiszaden te hebben verkocht via zijn postorderbedrijf in Vancouver. In 2005 werd hij op last van de VS gearresteerd door de politie in Canada, waar wiet meer wordt getolereerd. Vorig najaar sloot hij een akkoord met Amerikaanse aanklagers: hij bekende schuld en kreeg vijf jaar cel. (AP)

Rusland: dodental mijnongeluk stijgt

Mezjdoeretsjensk, 11 mei. Het dodental van het mijnongeluk in Rusland, zaterdag, is opgelopen tot zeker 47. Dat hebben Russische reddingswerkers vandaag bekendgemaakt. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen. 43 mijnwerkers en reddingswerkers zitten nog vast in de Raspadskajamijn in West-Siberië. Een aantal mijnschachten loopt langzaam vol met water. Rond middernacht zaterdag had er volgens de autoriteiten een methaanexplosie plaats in de mijn. Nadat reddingswerkers waren toegesneld, had er een tweede, zwaardere explosie plaats. (AP)