Kort nieuws Buitenland

Zimbabwe: verdachte coup tegen Mugabe is vrijgesproken

Harare. Een Zimbabweaanse rechtbank heeft de vooraanstaande politicus Roy Bennett vrijgesproken van beschuldigingen dat hij president Robert Mugabe ten val zou hebben willen brengen. Bennetts vrijspraak is een overwinning voor de MDC, de voormalige oppositiepartij die sinds begin vorig jaar in een coalitie zit met Mugabes partij Zanu-PF. Bennett, de beoogd onderminister van Landbouw namens de MDC, werd opgepakt op de dag dat het coalitiekabinet werd geïnstalleerd. De MDC, de partij van premier Morgan Tsvangirai beschouwde het proces tegen Bennett, een blanke voormalige boer, als politiek gemotiveerd. (Reuters)

Massagraf ontdekt in Servische regio Raska

Belgrado. In Servië is een massagraf ontdekt met lichamen van circa 250 Albanese Kosovaren die vermoedelijk tijdens de Kosovo-oorlog (1998-1999) zijn vermoord. Dat heeft het Servische oorlogstribunaal vandaag bekendgemaakt. Het graf werd gevonden in de zuidelijke regio Raska, met hulp van de EU-missie (Eulex) in Kosovo. NAVO-troepen vochten in 1999 tegen Servische troepen om die te verdrijven uit Kosovo – tot dan toe een Servische provincie – waar een Albanese meerderheid streed voor onafhankelijkheid van Servië. (AP)

Leider van Turkse oppositie stapt op

Ankara. Deniz Baykal, leider van de belangrijkste oppositiepartij in Turkije, is gisteren opgestapt als partijvoorzitter. De reden voor zijn besluit is een seksvideo, waarop Baykal overspel pleegt met een andere parlementariër. De video verscheen een paar dagen geleden op het internet. Baykal, leider van de Republikeinse Volkspartij en fel tegenstander van de islamitisch georiënteerde regering, zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een politiek complot. De beelden zouden door de regering zijn opgenomen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wees de beschuldigingen boos van de hand en benadrukte dat hij persoonlijk opdracht had gegeven de video van het internet te verwijderen. (AP)

Thaise demonstraten zetten protest voort

Bangkok. Thaise demonstranten hebben gisteren geweigerd een einde te maken aan hun maanden durende protest, tenzij aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De Thaise premier Abhisit had de rode shirts tot gisteren de tijd gegeven om te reageren op zijn verzoeningsplan. Dat behelst onder meer verkiezingen op 14 november. Daar hebben de demonstranten ook mee ingestemd. Maar ze zullen hun protest voortzetten zolang vicepremier Suthep Thaungsuban weigert terecht te staan voor de dood van 25 demonstranten tijdens een aanvaring met het leger in april. De rode shirts protesteren tegen Abhisit omdat de premier aan de macht is gekomen door een parlementaire stemming in plaats van directe verkiezingen. De demonstranten steunen oud-premier Thaksin, die in 2006 werd afgezet bij een militaire coup en nu op de vlucht is voor een veroordeling om corruptie. (AP)