Kort nieuws Binnenland

Gemeenten gaan bezuinigen op personeel en cultuur

Rijswijk. De Nederlandse gemeenten gaan de komende vier jaar snijden in de kosten van het ambtenarenapparaat. Dat blijkt uit de ledenpeiling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook subsidies voor sport, cultuur en recreatie gaan volgens de peiling op de schop. In ruim negentig procent van de gemeenten is er na de verkiezingen van begin maart inmiddels een coalitieakkoord bereikt. In totaal moeten de gemeenten ongeveer tien procent bezuinigen op hun totale budget. Van de grote steden bezuinigt Rotterdam het meest resoluut. Als onderdeel van de totale bezuinigingen van 250 miljoen euro schrapt de havengemeente onder meer duizend arbeidsplaatsen. In Amsterdam moet het verminderen van het aantal ambtenaren en het terugdringen van de bureaucratie de gemeente ongeveer 91 miljoen euro opleveren. Het coalitieakkoord in de hoofdstad spreekt over een jaarlijkse bezuiniging van 210 miljoen euro. Ook in Utrecht en Den Haag is het invullen van de bezuinigingen een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid. Exacte cijfers over hoeveel euro de Nederlandse gemeenten gezamenlijk gaan bezuinigen, zijn bij de VNG niet bekend. (ANP)

Nieuwe getuigen in zaak vuurwerkramp

Door onze correspondent

Enschede. De afgelopen dagen hebben zich nog vijf „serieuze” getuigen gemeld bij RTV Oost naar aanleiding van de berichtgeving van de omroep over de vuurwerkramp in Enschede, tien jaar geleden. Een van deze getuigen vertelde dat zij als verpleegkundige direct na de ramp mededirecteur Willy Pater van vuurwerkbedrijf SE Fireworks en zijn vrouw heeft verzorgd in het revalidatiecentrum vlakbij de rampplek, waar slachtoffers werden opgevangen. De vrouw van Pater zou toen hebben gezegd dat ze op het terrein aan het werk waren, en dat iedereen zo snel mogelijk weg moest omdat er meerdere bommen lagen die konden exploderen. Eerder verklaarde de schoonzus van Pater dat zij hem en zijn echtgenote had horen zeggen dat ze nog naar het bedrijf moesten. Andere getuigen zouden wetenschap hebben van het aantal mensen dat er was, en wie het waren. Tot nu toe hebben Pater, zijn vrouw en andere betrokkenen ontkend dat er op de dag van de ramp is gewerkt bij het bedrijf.

Hoofdredacteur Volkskrant vertrekt

Amsterdam. Hoofdredacteur Pieter Broertjes vertrekt per 1 juli bij de Volkskrant. Dat heeft de krant gisteren op zijn website bekendgemaakt. Broertjes was vijftien jaar hoofdredacteur bij het dagblad dat onlangs op tabloidformaat overging. „Dit is een goede tijd om op te stappen. De krant staat er uitstekend voor”, zei Broertjes gistermiddag in een toespraak tegen zijn redacteuren. Al enige tijd werd in de pers gespeculeerd over het aanstaand vertrek van de hoofdredacteur. Vorig jaar kwam de Volkskrant in handen van het Belgische mediaconcern De Persgroep. Dat heeft wel invloed gehad op het besluit van de hoofdredacteur. „Maar ik moet zeggen dat zij mij de ruimte hebben gegeven om zelf mijn moment te bepalen om op te stappen”, aldus Broertjes. (ANP)

Stadionverbod met hoogwerker omzeild

Emmen. Een voetbalfan uit Emmen bekeek de wedstrijd van de Emmer hoofdklasser WKE zondag vanuit een hoogwerker. Zo omzeilde hij een stadionverbod dat hem een maand geleden was opgelegd. Hij kreeg het stadionverbod voor twee wedstrijden opgelegd nadat hij een maand geleden in een impulsieve bui tijdens een wedstrijd het veld was opgerend. Interim-voorzitter Erwin Koops van WKE kon er wel om lachen. (ANP)