Het ideale mikpunt van Robert Mugabe

De rechter sprak gisteren Roy Bennett vrij, de beroemdste dwarsligger van president Mugabe van Zimbabwe.

Roy Bennett is blank, een voormalige boer en een vertrouweling van Morgan Tsvangirai, de premier in de Zimbabweaanse vechtcoalitie. Roy Bennett is kortom het ideale mikpunt van Robert Mugabe, die blanke boeren en coalitiepartij MDC afschildert als marionetten van westerse, ‘imperialistische’ tegenstanders van Zimbabwe.

Bennetts vrijspraak, gisteren, is dan ook een morele overwinning voor de MDC. Bennett was aangeklaagd voor sabotage, banditisme en terrorisme. Hij sprak zelf van een politieke zaak, aangestuurd door kopstukken in Mugabes partij Zanu-PF die de machtsdeling met de MDC willen saboteren.

Tientallen MDC-activisten en partijleden zijn opgepakt en aangeklaagd, vaak op onduidelijke gronden, sinds de partij vorig jaar in een coalitie met Zanu-PF stapte om de vastgelopen Zimbabweaanse economie weer aan de praat te krijgen. Maar Roy Bennett is de meest prominente van allemaal.

Bennett is penningmeester van de MDC en beoogd onderminister van Landbouw. Hij werd gearresteerd op vrijdag de dertiende februari 2009, de dag dat in Harare de coalitieregering werd ingezworen. In plaats van een kabinetszetel wachtte hem de beklaagdenbank. Bennett zou enkele jaren geleden wapens hebben gekocht om Mugabe mee uit de weg te ruimen. Maar de wapenhandelaar Peter Michael Hitschmann verklaarde dat hij zijn belastende getuigenis tegen Bennett had afgegeven na te zijn gemarteld, waarna de rechter Bennett vrijsprak.

Bennett is in veel opzichten de anti-Mugabe. Bennetts Britse grootvader vestigde zich als kolonist in het toenmalige Rhodesië. Roy Bennett verloor zijn koffieplantage in 2000, het jaar dat Mugabe de gewelddadige landonteigeningen begon. De ongepolijste Bennett is geliefd onder zwarte Zimbabweanen vanwege zijn vaak ongezouten kritiek op Mugabe. In 2000 verkozen ze hem in het parlement, als een van slechts drie blanke Zimbabweanen. Bennett, die vloeiend Shona spreekt, won de zetel van een Zanu-politicus.

In 2004 verdween Bennett acht maanden in de cel nadat hij in het parlement de minister van Justitie tegen de grond had gewerkt. Patrick Chinamasa had Bennetts voorouders uitgemaakt voor „verkrachters” en „dieven”. Nadat Bennett in 2006 al eens was aangeklaagd voor terrorisme, vluchtte hij naar Zuid-Afrika. Hij keerde vorig jaar terug, toen hij dacht dat de kust veilig was. De MDC wil nu dat Bennett alsnog onderminister wordt. Zanu-PF heeft nog niet gereageerd. De vraag is, of een onderminister Bennett niet het werk onmogelijk wordt gemaakt door zijn politieke tegenstanders.