Hero Brinkman tart Wilders

Het is het schrikbeeld voor elke partij in campagnetijd: een prominent lid dat een afwijkend geluid laat horen. Hero Brinkman gaat in tegen de PVV-leider.

Bijna vier jaar bleven de gelederen gesloten, maar bij zo’n strak geleide partij was het bijna niet te vermijden: interne toestanden. Kamerlid Hero Brinkman bepleit openlijk meer partijdemocratie bij de PVV. „Wij moeten een echte Partij voor de Vrijheid worden”, zei Brinkman vanmorgen.

Koste wat kost, door met strakke hand de PVV te regeren, probeerde Geert Wilders krantenkoppen met woorden als ‘muiterij’, ‘coup’ en ‘opstand’ te voorkomen. Drie nieuwe kandidaten aan wie een smetje zat, kon hij vorige maand nog zonder al te groot rumoer van zijn lijst afvoeren. Maar nu is er dus een prominente fractiegenoot die de strakke hand van Geert Wilders negeert. Brinkman kan niet meer van de lijst worden verwijderd. Sinds 27 april staat die volgens de Kieswet vast. Brinkman staat op plaats elf, en als de PVV elf of meer zetels haalt, komt hij hoe dan ook in de Tweede Kamer.

Hero Brinkman was na Geert Wilders de afgelopen jaren de meest opvallende PVV’er. Hij verscheen gisteravond in het tv-programma Pauw & Witteman en hield zijn pleidooi voor een democratischer PVV: met leden, een partijbestuur, congressen en een discussie over het verkiezingsprogramma en kandidaten.

Hij had de boodschap die hij wilde overbrengen zorgvuldig uitgedacht. „Ik was hier al twee maanden mee bezig.” Zijn verdedigingslinie tegen zijn partijleider was klaar. „Geert is op en top democraat. Hij heeft in de VVD ook op allerlei manieren geprobeerd zijn mening door te drukken.” Of Wilders hiervan tevoren wist, wilde Brinkman niet zeggen. „Het is zeker geen een-tweetje tussen mij en Geert.” Over hoe zijn fractiegenoten later op de dag zouden reageren, had hij een voorgevoel. „Ik denk niet dat ik gebak krijg.”

Op een verzoek om een reactie te geven, liet Wilders vanmorgen niets horen. Tegenover het ANP reageerde hij rustig. Hij zei geen problemen te hebben met de wensen van zijn fractielid. Hij is niet boos, wel was het „chiquer” geweest als hij eerder door Brinkman was ingelicht. Volgens hem maakt de ex-politieman een interessant punt waar hij niet principieel tegen is. „Maar het moet niet te snel. Een legitiem moment voor een discussie hierover is met de nieuwe fractie na de verkiezingen.” Die reactie lijkt strategie te zijn, om de kwestie in de kiem te smoren.

In campagnetijd is het voor elke partij het schrikbeeld: een prominent lid dat een afwijkend geluid laat horen. En het gaat al niet zo goed met de PVV, de laatste weken. In de peilingen viel de partij terug naar een zetel of 18, terwijl het er 30 waren. Wilders’ oude partij, de VVD, staat nu op dat aantal. Zij is na jaren strubbelingen ook nog eens het toonbeeld van rust.

Vervolg Brinkman : pagina 3

Kritiek raakt achilleshiel van PVV

Brinkman raakt de achilleshiel van de Partij voor de Vrijheid. Dat een partij met zo’n naam zelf niet democratisch georganiseerd is, leverde voortdurend vragen op.

Medio 2008 zei Wilders in een interview in deze krant niet van plan te zijn iets aan de partijstructuur te doen. Hij was en bleef het enige lid van de PVV. Op de vraag wie ging bepalen wie de lijsttrekker zou worden, zei hij: „Dat bepaal ik. Als dat ademocratisch klinkt, dan is dat jammer. We hebben geen leden en geen partijstructuur. Dat blijft zo. Ik bepaal ook wie op de lijst komt. [...] Het interesseert me niks wat mensen ervan vinden.” De democratie bij de traditionele politieke partijen noemde hij schijndemocratie.

Wilders probeerde zich het afgelopen jaar als voorvechter van de vrijheid van meningsuiting te afficheren, maar hij laat niet toe dat fractiegenoten iets zeggen over de algemene koers en strategie van de PVV. „Daar gaat Geert over”, zei vicefractievoorzitter Fleur Agema vorig jaar in de krant. Fractieleden voerden alleen het woord over hun eigen terrein.

Maar nu gaat Hero Brinkman dus verder. Hij kondigt aan de komende weken op internet en in de media actie te voeren om voorkeurstemmen te krijgen. Iedereen die ook wil dat de PVV democratischer wordt, roept hij op op hem te stemmen. „Ik zal zo veel mogelijk op uitnodigingen ingaan om in debat te gaan.”

Brinkman zegt een reeks jongeren achter zich te hebben staan. „We zijn heel populair bij de jeugd. Daarom wil ik een jongerenafdeling opzetten. We moeten jongeren aan ons binden, zodat we over vijftig jaar nog steeds op de PVV kunnen stemmen.”

Als voorbeeld van een kwestie waar binnen de PVV meer discussie over zou moeten zijn, noemt Brinkman de vraag hoever een immigratieverbod voor moslims moet gaan. „Daar wil ik de partij graag over horen.”

Dat Brinkman door Geert Wilders als laagste van de huidige fractie op de lijst werd gezet was opvallend. Hij trok sinds eind 2006, toen de PVV met acht mannen en een vrouw in de Kamer kwam na Wilders de meeste aandacht. Vooral met zijn uitgesproken mening over de Antillen en Aruba was hij een graag geziene gast in tv-programma’s.

Toch was zijn relatie met Wilders niet optimaal, zo viel te vernemen bij ingewijden. Na een handgemeen met een barman in perscentrum Nieuwspoort verdween Brinkman wat naar de achtergrond. Ook die kwestie probeerde Wilders in de kiem te smoren. Hij liet Brinkman verklaren dat hij een drankprobleem had en dat hij nooit meer in Nieuwspoort zou komen.

Dat Brinkman relatief laag op de lijst staat heeft niets met zijn actie te maken, verzekert hij. „Ik ben hartstikke trots op Wilders. Maar ik ben er ook van overtuigd dat veel PVV’ers dit willen. ”

    • Herman Staal