Fel protest in Haïti tegen president

Een demonstrant houdt te midden van het traangas dat door de politie werd afgevuurd, een foto omhoog van oud-president Jean-Bertrand Aristide. Foto AP A demonstrator, holding up an image of Haiti's former President Jean-Betran Aristide, reacts amidst tear gas during a protest against Haiti's President Rene Preval in Port-au-Prince, Monday, May 10, 2010. Police fired tear gas outside the ruins of Haiti's national palace to control about 2,000 demonstrators calling for Preval's resignation in the largest political protest since the Jan. 12 earthquake. (AP Photo/Esteban Felix) AP

De Haïtiaanse politie heeft gisteren hard ingegrepen bij de grootste politieke demonstratie in het land sinds de aardbeving van 12 januari. Ongeveer tweeduizend demonstranten riepen om het aftreden van president René Préval.

De tegenstanders van Préval, onder wie veel aanhangers van oud-president Jean-Bertrand Aristide, verwijten hem de ramp als excuus te gebruiken om zijn ambtstermijn te verlengen. Préval maakte vorige week bekend dat hij zijn mandaat wil verlengen tot 14 mei volgend jaar. Eerder zou het niet mogelijk zijn om verkiezingen te organiseren in het getroffen Haïti. Senaat en lagerhuis hebben inmiddels toegestemd in verlening van het mandaat van de president.

Doordat er in februari geen reguliere verkiezingen hebben kunnen plaatsvinden is het lagerhuis gisteren ontbonden en wordt slechts tweederde van de senaatzetels bezet. Vanaf vandaag wordt Haïti feitelijk per decreet geregeerd door Préval en zijn resterende bondgenoten in de senaat.

Bij afwezigheid van een functionerend landsbestuur zal de wederopbouw van Haïti de komende maanden grotendeels worden gestuurd door een commissie onder leiding van de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en de Haïtiaanse premier Jean-Max Bellerive. Clinton, VN-gezant voor Haïti, en Bellerive moeten toezien op de besteding van 9,9 miljard dollar (7,6 miljard euro) aan hulpgelden die zijn opgehaald tijdens de internationale donorconferentie van afgelopen maart.

Bij de eerste grote politieke protesten sinds de aardbeving vuurde de politie gisteren waarschuwingsschoten en traangas af. Tegendemonstranten gooiden op hun beurt stenen naar de massa, toen deze optrok naar de National Mall. Onbekenden vuurden vanuit gebouwen schoten af op de demonstranten, zeker één man werd geraakt door een kogel.

In de opvangkampen voor de daklozen van na de aardbeving bestaat veel onvrede. Slechts een paar duizend ontheemden, veel minder dan gepland, zijn inmiddels geëvacueerd van Port-au-Prince naar grote tentenkampen met internationale hulpverleners buiten de stad. (AP, Reuters)