Een volle buik

Nu de oudste beschaving van Europa op de rand van de financiële afgrond balanceert; Spanje, Portugal en Ierland in de Griekse val dreigen te worden mee gesleurd; Groot-Brittannië in een wurggreep van politieke verdeeldheid zit; de Europese munt even snel in waarde daalt als de staatsschulden in omvang toenemen; de Mexicaanse Golf onder een olievlek ter grootte van Puerto Rico ligt en ons eigen land aan de vooravond staat van de meest ingrijpende bezuinigingsoperatie sinds de jaren 80, dacht de belangrijkste actualiteitenrubriek van de publieke omroep: hoog tijd om een deskundig analist aan te trekken die enige helderheid in de chaos kan scheppen.

Aldus werd Bart Chabot chef Politieke Verslaggeving bij Pauw & Witteman.

Bart rapporteert nu wekelijks op prime time over de nationale partijcongressen, alwaar hij onze politieke kopstukken in exclusieve een-op-een-interviews het vuur na aan de schenen legt over hun toekomstplannen. „Je ziet, André, ik heb me goed voorbereid”, vertrouwde hij ChristenUnie-leider Rouvoet toe, „ik heb hier een lijstje met vragen”. Bart hield trots een briefje omhoog voor de camera – en vroeg vervolgens aan de vicepremier of hij „een zomertype” of „een wintertype” was. God zegen de gedegen voorbereiding, zal André hebben gedacht, want zoiets verzin je natuurlijk niet ter plekke. Tot slot informeerde Bart nog naar Rouvoets „favoriete muziek”, „favoriete kleur” en „favoriete eten”. Antwoord: Van Morrison, blauw en iets met kip.

Terug naar jou, Paul.

Wie na zoveel diepzinnigheid nog steeds niet weet waar hij op moet stemmen, geen nood: daar hebben we de StemWijzer voor. Dertig willekeurig bij elkaar geraapte stellingen die het politieke bedrijf terugbrengen tot hun hedendaagse essentie: geld en moslims. Geen moskee er meer bij en handen af van de hypotheekrenteaftrek – zo ver ben ik gekomen. Ik kreeg als advies dat ik maar beter thuis kon blijven op 9 juni. Want zoals de Chinese dictator Tao Te Ching 2600 jaar geleden al zei: er zijn maar twee dingen nodig om het volk onder de duim te houden: „een volle buik en een leeg hoofd”. Daarover praten we straks verder met Bart Chabot.

Maar nu eerst de Zapservice.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg