Dictator financiert VN-prijs

Een door de Verenigde Naties uit te reiken, maar door een Afrikaanse dictator gefinancierde onderscheiding. Tegen dat vooruitzicht protesteert een coalitie van mensenrechtengroeperingen.

De achtentwintig groeperingen, uit Afrika en Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, zijn verontwaardigd over het voornemen van VN-organisatie Unesco om volgende maand de eerste ‘Uneso-Obiang Nguemo Mbasago-prijs’ uit te reiken. De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die door wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan „de verhoging van de menselijke levensstandaard”. Dat nobele streven, zo stellen de achtentwintig organisaties, valt niet te rijmen met de naamgever van de prijs.

Teodoro Obiang Nguemo Mbasango is president van Equatoriaal Guinee, een even klein als olierijk land in West-Afrika. Obiang, die 3 miljoen dollar heeft geschonken voor de naar hemzelf vernoemde onderscheiding, is aan de macht sinds hij in 1979 met een staatsgreep zijn oom afzette.

Ondanks de enorme olieproductie leeft de meerderheid van de zeshonderdduizend inwoners van Equatoriaal Guinee in armoede. Human Rights Watch omschrijft Obiangs regering als een van de meest corrupte ter wereld.

De mensenrechtenorganisaties riepen gisteren Unesco op om de 3 miljoen van Obiang te gebruiken om „onderwijs en welzijn” van de inwoners van Equatoriaal Guinee te verbeteren, „in plaats van om hun president op te hemelen”.

Unesco wilde tegenover de BBC niet reageren. De samenwerking met Obiang is vorige maand goedgekeurd door het bestuur.