Delta Lloyd bouwt staatsleningen af

Verzekeraar Delta Lloyd heeft de beleggingen in staatsobligaties van Zuid-Europese landen flink teruggebracht. Eind 2009 had Delta Lloyd nog 4,21 miljard euro belegd in staatsobligaties in Zuid-Europa en Ierland. In april was dit nog 2,14 miljard euro.

Vooral de Griekse staatsleningen staan al enige tijd onder druk, omdat beleggers vrezen dat het land niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Zondagnacht presenteerde de EU een reddingsplan van 750 miljard euro voor eurolanden in nood, na een eerder reddingsplan voor Griekenland.

De acties van Delta Lloyd staan haaks op de verklaring van de Nederlandse Vereniging van Banken van vorige week. De brancheorganisatie, waarvan Delta Lloyd – dat ook een kleine bank heeft – lid is, stelde dat de banken de Griekse overheid en Griekse banken zullen ondersteunen. Het verkopen van staatsleningen is daarmee lastig te rijmen. „Wij hebben verplichtingen tegenover onze aandeelhouders en verzekerden. Wij moeten hun belangen behartigen”, zei een woordvoerder vanmorgen.

Delta Lloyd had vorige maand nog 265 miljoen euro aan Griekse obligaties, vergeleken met 1,35 miljard eind 2009. Ook staatspapier van landen waarvan de markt vreest dat zij in problemen gaan komen werden verkocht. Staatsleningen van Spanje, Portugal, Ierland en met name Italië werden gedumpt. De blootstelling aan leningen uit Rome werd teruggebracht van 2,39 miljard euro eind 2009 naar 1,46 miljard euro in april. De woordvoerder wilde niet zeggen of Delta Lloyd van plan is verder te gaan met het afbouwen van de portefeuille van de staatsobligaties.

Of andere Nederlandse financiële instellingen ook hun belangen in Zuid-Europa hebben teruggebracht, blijkt morgen als ING en Aegon kwartaalcijfers publiceren. ING heeft, of had, 3 miljard euro uitstaan in Griekse staatsleningen.