De Vries op zijspoor na affaire

Demissionair staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) doet „een stap terug” in de CDA-campagne. Dat heeft hij vanmiddag bekendgemaakt nadat hij onder druk van de publiciteit moest erkennen dat hij „een relatie op de werkvloer” heeft. Gisteravond meldde RTL Boulevard dat de voormalige spindoctor van premier Balkenende een buitenechtelijke relatie zou hebben met zijn adjudante.

De kwestie is pijnlijk voor het CDA. De partij heeft normen en waarden en ‘het gezin als hoeksteen van de samenleving’ als speerpunten. De Vries, die een belangrijke rol speelt in het campagneteam, woont tijdelijk in de Frederikkazerne in Den Haag. Dat is nodig omdat de woningen van bewindslieden beveiligd moeten zijn. „In reactie op de berichten in de media zou ik kort willen aangeven dat er inderdaad al enige tijd sprake is van problemen in mijn privésituatie en dat ik al enkele weken uit huis ben”, aldus De Vries in een verklaring. „Ik wil de komende tijd gebruiken om te zoeken naar een goede oplossing voor onze privésituatie.” Hij blijft wel aan als staatssecretaris. In zijn verklaring zegt hij dat de „werkverhouding” tussen hem en de adjudante al eerder is beëindigd. Een Defensiewoordvoerder zegt dat zij een andere functie binnen de organisatie heeft gekregen. Of de kwestie partijpolitieke gevolgen krijgt is onduidelijk. Het CDA wil niet reageren: „Wij gaan niet over het privéleven van bewindslieden.”