Bloedigste dag van het jaar in Irak

Bloedigste dag van het jaar in Irak Bagdad. In Irak zijn gisteren zeker 100 mensen gedood bij een serie aanslagen. Die worden gezien als een boodschap van Al-Qaeda-in-Irak dat het ondanks de recente dood van zijn hoogste leiders nog een belangrijke factor is. De zwaarste aanslag had plaats in Hilla, 95 kilometer ten zuiden van Bagdad, waar een zelfmoordaanslag bij een textielfabriek 45 mensen het leven kostte. De man blies zichzelf op in een menigte die de slachtoffers van twee eerdere bomexplosies probeerde te helpen. Bij de aanslag raakten volgens de politie 135 mensen gewond. De beelden hierboven zijn gemaakt in Hilla. In Suwayra, 60 kilometer ten zuiden van Bagdad, werden eerder op de dag dertien mensen gedood en dertig gewond bij een dubbele zelfmoordaanslag bij een shi’itische moskee. In Iskanderiya, 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, vielen twee doden toen een bom ontplofte in een groentenwinkel. En in Bagdad schoten onbekende mannen zeker zeven Iraakse agenten en militairen dood bij controleposten. Het maandelijks aantal doden door geweld, dat vanaf 2008 aanzienlijk is gedaald, stijgt sinds januari weer geleidelijk. Videostills AP This image made from video shows an explosion, smoke rising in background in the Hillah, Babil province, Iraq on Monday, May 10, 2010. A suicide bomber with explosives strapped to his belt blew himself up among a crowd trying to help victims of two car bombs that went off earlier outside a textile factory, said Babil provincial police spokesman Maj. Muthana Khalid. (AP Photo/APTN) AP