Aquino jr. vrijwel zeker president van Filippijnen

Benigno ‘Noynoy’ Aquino III wordt vrijwel zeker de nieuwe president van de Filippijnen. Met viervijfde van de stemmen geteld, heeft hij een grote voorsprong op de nummer twee, Joseph Estrada.

Aquino zou 40 procent winnen van de stemmen die gisteren zijn uitgebracht, terwijl oud-president Estrada blijft steken op 25. De nummer drie, Manuel Villar, heeft zijn verlies al toegegeven en Aquino gefeliciteerd.

Met Aquino krijgen de Filippijnen een president met een weinig onderscheidende politieke carrière, maar wel met een indrukwekkende stamboom. Hij is de zoon van oud-president Cory Aquino, icoon van de Filippijnse democratie, die in 1986 de revolutie tegen dictator Ferdinand Marcos leidde.

In een eerste reactie beloofde Aquino dat hij „niet alleen niet zal stelen, maar ook corrupte functionarissen zal arresteren”. Zijn voorganger, aftredend president Gloria Arroyo, die gisteren overigens gekozen werd in het parlement van haar geboorteprovincie Pampanga, werd omgeven door geruchten van corruptie.

De eerste elektronische verkiezingen in het 91 miljoen inwoners tellende land zijn gisteren relatief soepel verlopen. Stembureaus moesten langer openblijven doordat haperende stemmachines zorgden voor lange rijen. En de opkomst was met 75 procent lager dan verwacht. Maar in het algemeen wordt de verkiezing als een succes beschouwd.

De verkiezingen verliepen gisteren zoals altijd in de Filippijnen wel gewelddadig. Sinds zondag eisten schietpartijen en bomaanslagen meer dan twintig levens. Op het zuidelijke eiland Mindanao werden vanochtend nog zes mensen gedood in een hinderlaag van het communistische rebellenleger NPA, terwijl zij verkiezingsresultaten wilden wegbrengen.

De Filippijnen kozen gisteren ook een nieuw Huis van Afgevaardigden, Senaat en duizenden lokale volksvertegenwoordigers en bestuurders. Zo is de immens populaire bokser Manny ‘Pacman’ Pacquiao zo goed als zeker van een plaats in het parlement. Ook de familie Marcos van oud-dictator Ferdinand is helemaal terug. Zijn weduwe Imelda Marcos won een parlementszetel, zoon Bongbong komt bijna zeker in de twaalfkoppige Senaat en dochter Imee wordt gouverneur van zijn geboorteprovincie Ilocos Norte.