Zaten we nog maar met die goeie ouwe PTT

‘…Maar zonder marktwerking zaten we nu nog met de PTT’, vat de opinieredactie het artikel samen van de economen Baarsma, Koopmans en Theeuwes, over de geneugten van de marktwerking. (Opinie & Debat, 8 mei). Welaan, zou ik zeggen, zaten we nu nog maar met die PTT. Ruim veertig jaar geleden kwam ik op mijn huidige adres te wonen. De post werd voor acht ’s morgens bezorgd. Pakketten werden aangekondigd, voor het geval ik er niet was: ik ontsloot de achterdeur en bij thuiskomst lag het pakket in de keuken. Dankzij de PTT-postbode. De eerste vier maanden hadden we geen telefoon. Niks erg: ik mocht van de beheerder van het postagentschap zijn nummer doorgeven aan relaties. Hij nam dan voor mij op, noteerde naam en telefoonnummer, bracht mij die notitie en dan kon ik, bij hem in het telefoonhokje, terugbellen.

Vandaag de dag krijgen we minstens drie postbezorgende organisaties aan de deur. De rechtsopvolger van de PTT, TNT, brengt de ochtendpost zelden voor twee uur in de middag. En voor de pakketten komt een reeks van bedrijven langs, een reeks zo lang dat alleen al de nieuwjaarsfooien voor de diverse bezorgers hoger oplopen dan het nieuwe serviceniveau. Leve de vrije markt.

Jan Stoof

Geervliet

    • Jan Stoof