Wij, Henk en Ingrid, slaan Geerts aanbod af

De PVV kiest voor Henk en Ingrid, zo zei Wilders bij de presentatie van zijn verkiezingsprogram. Maar willen zij dat zelf wel? Nee, zeggen Henk en Ingrid.

Beste Geert,

Wat een eer om modelburger te zijn voor de gewenste toekomst van ons land. In de presentatie van je verkiezingsprogramma noemde je ons, Henk en Ingrid, „het hart en de ruggengraat van onze samenleving”, waarop je zei: „Wij kiezen voor de mensen die het niet cadeau krijgen in Nederland. Niet voor de grachtengordel, maar voor Henk en Ingrid.” Want zo besluit je: „Voor die Henk en Ingrid doen wij het allemaal.”

Dat streelt ons. En inderdaad krijgen we het als gezin niet cadeau. Al is dat wel een wat open deur. Want welk gezin krijgt ‘het’ in Nederland cadeau? En wat krijgen ze dan eigenlijk cadeau? Maar inderdaad, ook wij zijn hardwerkende Nederlanders. En inderdaad wonen we niet in de grachtengordel. Maar waarom geef juist jij daar eigenlijk zo op af? Wonen daar juist ook niet heel veel fijne, degelijke Hollanders, zeg maar type ex-LPF-makelaar, jouw potentiële kiezers?

Wij, Henk en Ingrid, wonen overigens ook niet in een vinexwijk, zoals je veronderstelde, want we willen onze fijne, oude stadsbuurt niet verlaten. En met onze twee lieve kinderen gaat het uitstekend, dank je.

Maar verder hebben we, zo vrezen we, minder goed nieuws voor je, Geert. Ingrid stemt al jaren GroenLinks en Henk zou eigenlijk progressief-liberaler willen stemmen dan nu mogelijk is. Je hebt het dus mis als je stelt dat Henk en Ingrid „niet willen betalen voor Ahmed en Fatima”. Want of we nu voor Astrid uit Rotterdam betalen, voor Ali uit Groningen of voor jou, Geert uit Venlo, dat maakt ons werkelijk geen verschil.

Wist je trouwens dat de meest gekozen namen in Nederland buitenlandse namen zijn? En dat in het Nederlands elftal dat straks in Zuid-Afrika onze driekleur verdedigt waarschijnlijk de meeste namen etymologisch van buitenlandse origine zijn, zoals Giovanni, Nigel, Gregory, Orlando, Robin, Eljero, Ibrahim en Wesley?

Belangrijker dan dit namenspel is natuurlijk dat de norm moet zijn dat je belasting betaalt zonder aanzien des persoons en dus zonder de naam, afkomst, kleur of overtuiging te kennen van de ontvangers. De tegenstelling die jij hardnekkig probeert te creëren tussen Nederlanders onderling is daarom niet alleen feitelijk onzinnig, maar ook vals. Alsof er oer-Nederlanders zouden zijn. Die je ook nog eens aan hun namen zou herkennen. Dat is net zoiets als zeggen dat de doorsnee-Nederlander blond is. Maar wie maken wij daarover wat wijs?

De ‘Hollandse’ natiestaat waar jij als Limburger zo obsessief aan vasthoudt, is het verkeerde antwoord op de uitdagingen van nu. In de wereld van vandaag zijn naties niet als containers af te grenzen. Zulk protectionisme is economisch onwenselijk. Maar ook ondoenlijk. Schijnbare lokale ontwikkelingen hebben steeds vaker internationale gevolgen. Denk maar aan de Mexicaanse griep, de kredietcrisis, vulkaanuitbarstingen of migratie. De negentiende-eeuwse uitvinding van de natiestaat is door de globalisering ingehaald.

De politiek meest relevante schaal anno 2010 is die van de wereld. Dat staat bijzondere gevoelens voor een eigen stad of land overigens niet in de weg. Want ook wij zien er naar uit te kunnen juichen op het WK voor het Nederlands elftal. Want dat delen we, Geert. Positieve gevoelens voor het eigen land is geen alleenrecht van jou of Rita. Maar dat betekent niet dat je geen mondiale afspraken kunt maken over economie, milieu en politiek. Die afspraken zijn hard nodig. Zo bestaat er mondiaal een verschil in armoede en kansen die we binnen onze eigen grenzen nooit zouden accepteren. Dan zou je er schande van spreken, Geert. En terecht. Maar alleen omdat het geen Nederlanders zijn, legitimeert dat dan een nationaal wegkijken of een laf schuilen achter de dijken? Waarom zou onze solidariteit ophouden bij de toevallig ontstane grenslijn waarmee we Nederland definiëren?

Kortom, het zal je duidelijk zijn dat we niet kunnen en wensen te voldoen aan je ideaalbeeld dat je van ons hebt geschapen. Daarom zien we ons hierbij genoodzaakt af te zien van je ongevraagde uitnodiging om als rolmodellen voor jouw doelen te fungeren. Zoals al eerder bleek uit je selectie voor de kandidatenlijst is ook je screening van ons pijnlijk ongelukkig. We hopen dat onze beslissing je niet al te zeer tegen de borst stuit en dat je snel nieuwe rolmodellen vindt voor je campagne.

Tot slot: eerder had je Henk en Anja als voorbeeld gesteld als modelburgers. Hoe wist je dat Henk niet langer met Anja was, maar met Ingrid?

Met vriendelijke groeten,

Henk en Ingrid

Henk van Houtum, politiek geograaf aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is getrouwd met Ingrid Veldhuizen, psycholoog te Nijmegen.

    • Henk van Houtum
    • Is Getrouwd Met Ingrid Veldhuizen
    • Psycholoog te Nijmegen