Webber met overmacht naar zege in GP Spanje

Mark Webber heeft gisteren met overmacht de Grote Prijs van Spanje gewonnen. De Australische coureur van Red Bull leidde op het circuit van Barcelona van start tot finish. De Spanjaard Fernando Alonso (Ferrari) eindigde als tweede, vóór de Duitser Sebastian Vettel, eveneens van Red Bull.

Vettel zakte in de slotfase door remproblemen terug naar de vierde plaats. Maar in de voorlaatste ronde plofte bij de Brit Lewis Hamilton – op dat moment tweede – de linkervoorband, waarna hij crashte. Daardoor steeg Alonso naar de tweede plaats en belandde ook Vettel op het podium.

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher behaalde met de vierde plaats zijn beste resultaat sinds zijn rentree dit seizoen in de Formule 1. De Brit Jenson Button finishte als vijfde en behield de koppositie in de WK-stand, met 70 punten. Alonso volgt met 67 punten, Vettel staat derde met 60 punten.

Webber mocht van poleposition vertrekken, terwijl zijn teamgenoot Vettel als tweede van start ging. Aangezien de afgelopen negen races in Barcelona werden gewonnen door de coureur die vanaf poleposition begon, was het niet moeilijk de winnaar te voorspellen. Zoals verwacht soleerde Webber naar de zege. „Fantastisch, je was onnavolgbaar”, complimenteerde de teamleiding Webber.

Dat zijn teamgenoot Vettel als derde eindigde, was de enige smet voor Red Bull. De Duitser toonde zich in de kwalificaties duidelijk sneller dan zijn rivalen Alonso, Hamilton en Button. Maar door remproblemen moest Vettel Alonso laten passeren. De getalenteerde Duitser mocht van geluk spreken dat Hamilton crashte, waarna hij na de race alsnog naar het podium werd geroepen.

Vettel benadrukte na afloop vooral de fraaie prestatie van zijn teamgenoot Webber. „Mark was een klasse apart”, aldus Vettel. Hamilton nam de tegenvaller rustig op. „Het waren mooie WK-punten geweest. Maar dit kan gebeuren in racen.”

Red Bull veroverde zaterdag de vijfde poleposition in vijf races en onderstreepte daarmee zeer snelle bolides te hebben. Kenners verwachten dan ook dat Webber of Vettel in de komende wedstrijden klassementsleider Button zullen inhalen. Al probeerde Webber – vierde in de tussenstand van het WK – de euforie meteen te temperen. „Het is nog vroeg in het seizoen. We moeten afwachten hoe de Ferrari’s en McLarens zullen presteren op de andere circuits.”

In plaats van vooruit te kijken, wilde de Australiër liever genieten van het moment van zijn overwinning. Webber: „Het was een sensationeel weekeinde. We hadden een foutloze Grand Prix.” (ANP)