Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Reportage over de komende presidentsverkiezingen in Rwanda, dat nog altijd gebukt gaat onder het trauma van de genocide van 1994, waarbij een kleine miljoen Rwandezen omkwamen. Victoire Ingabire, die tot begin dit jaar in Nederland verbleef, heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen. Tot ongenoegen van het regime, dat haar beschuldigt van het ontkennen van de massamoord op de Tutsi’s. Ook verslag van de Griekse financiële crisis vanaf het toeristische eiland Kefallinia. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2010 door juryvoorzitter Hans Wijers, Jan de Wit geeft toelichting bij het eerste rapport van de commissie-De Wit over de financiële crisis en een verslag van het Kamerdebat met minster De Jager over het Europese noodfonds. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Pauw & Witteman. Aandacht voor de parlementaire commissie-De Wit die vandaag met een rapport komt over de oorzaken van de financiële crisis. Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten en expert financiële markten Arnout Boot reageren. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Bang goes the theory. Populair wetenschappelijk programma. Een onderzoek naar de werking van de reukzin met een omvangrijk panelonderzoek; nieuw bewijsmateriaal dat leven in het heelal zou zijn ontstaan kritisch bekeken en ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Back to the future wordt geprobeerd een auto te bouwen die kan rijden op afval. BBC 1, 20.30u.

Radar. Consumentenprogramma. In de tandartsstoel worden patiënten vaak naast de tandarts door een van de assistenten behandeld. De vraag is of de kwaliteit van de mondzorg nog is te garanderen. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) reageert. Ned.1, 20.30-21.15u.

Tegenlicht: Na de democratie. Documentaire waarin wordt onderzocht of de democratie nog te redden is. Met analyses van onder meer de Amerikaanse publicist Fareed Zakaria en politicoloog John Keane, de Britse feministe en socialist Hilary Wainwright, ‘denkbeest’ Slavoj Zizek uit Ljublana en de Amerikaanse-Chinese politicoloog Cheng Li. Ned.2, 20.55-21.48u.

documentaire

Belga Sport: Nii Lamptey – Verdwaald in het doolhof van het voetbal. De Ghanese voetballer Nii Lamptey debuteerde als zestienjarige in de eerste ploeg van Anderlecht op 16 december 1990, een gure zondagnamiddag. Hij scoorde meteen. Nog voor hij op bizarre wijze in Brussel belandde, werd hij al de ware opvolger van Pelé genoemd. Maar na één mooi seizoen verloor Lamptey controle over zijn carrière. Met getuigenissen van onder meer Aad de Mos, destijds trainer van Anderlecht, Michel Verschueren, manager bij de voetbalclub en voormalig ploegmaat van Lamptey, Stephen Keshi. In Ghana reageren Nii Lamptey zelf, en zijn echtgenote Gloria. Canvas, 21.10-22.05u.

La chambre de Damien. Documentaire over een jonge Sloveen die na vijf jaar gevangenisstraf wegens moord op een zwerver vrijkomt en zich bezint. Een gevoelige en menselijke documentaire over de problematiek van de jeugddelinquentie, gesloten instellingen voor jongeren en de herintegratie in de maatschappij. Canvas, 23.40-1.05u.

drama

Smoeder. Theatervoorstelling van Maria Goos en Marcel Musters over de onthechting van kinderen van hun moeder en vice versa. Voor televisie bewerkt door Michiel van Erp, met documentaire-elementen. Ned.2, 23.30-0.45u.

Dexter. Eerste aflevering, Our Father, van 12-delige derde reeks over de forensisch expert annex moordenaar Dexter Morgan, gespeeld door Michael C. Hall. De serie wordt dagelijks uitgezonden. Ned.3, 23.00-0.00u.

radio

Casa luna. Mieke van der Weij praat met de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2010, rechtstreeks vanuit het Amstel Hotel. De zes genomineerden zijn: Walter van den Broeck (Terug naar Walden), Bernard Dewulf (Kleine dagen), Marie Kessels (Ruw), Mensje van Keulen (Een goed verhaal), Tom Lanoye (Sprakeloos) en Peter Terrin (De bewaker). Zie ook de video op casaluna.ncrv.nl. Radio 1, 0.02-02.00u.