Timmer en Timmer, maar wie nog meer?

Het is typisch zo’n conflict dat door mysterie is omgeven. Later, als trainer Jac Orie zijn memoires heeft geschreven, zullen we meer weten over de raadselachtige breuk tussen het team van Control en de schaatsers Margot Boer, Annette Gerritsen en Marianne Timmer.

Is het zo’n genderruzie als bij de bobsleeërs, waarover ex-bobber Tine Veenstra zich zaterdag in deze krant uitliet? De kop boven dat artikel vatte veelzeggend samen: ‘Mannen krijgen alle aandacht in de sport’. Als we Laurine van Riessen, de enige vrouw die wel bij Control bleef, mogen geloven, is er geen sprake van scheve man-vrouwverhoudingen. Bijna prikkelend zei ze op de NOS-radio: „We hebben heel goeie mannelijke ploeggenoten die altijd veel voor de dames over hebben.”

Gaat de ruzie dan echt om een cao voor schaatsers die er nog helemaal niet is, maar waaraan het trio zich wel op voorhand moest binden? Wat staat er dan in zo’n cao? Dat schaatsers recht hebben op een 38-urige werkweek, vakantiegeld en bijscholing op kosten van de zaak? En gaat minister Donner van Sociale Zaken die cao algemeen verbindend verklaren?

Vragen. Hoewel Marianne Timmer niet meer de snelste van de drie is, is zij wel het boegbeeld van de afvalligen. Met haar man en naamgenoot, voetbalkeeper Henk, kent ze de sponsormarkt. Ze drijven de firma Timmer en Timmer, die doet in mannenmode, horeca en belastingadvies. Timmer en Timmer zullen de antwoorden toch wel kennen? En ze zullen toch ook weten van die wereldwijde financiële en economische crisis en dat schaatsen in een naolympisch jaar voor sponsors minder interessant is?

Bij Control kunnen de schaatsers rekenen op de steun van drie trainers, een arts, twee fysiotherapeuten en op een budget van minimaal 1,8 miljoen euro. De ploeg is sinds 25 april alweer op trainingskamp, eerst in Heerde en nu in Doorwerth. Timmer, Gerritsen en Boer doen het vooralsnog met de 73-jarige Floor van Leeuwen als trainer, de assistent die eerder dit jaar bij Control stopte.

Control is een detacheringsbedrijf. En daar liggen dan ook de kansen voor Timmer (en Timmer), Gerritsen en Boer: ze huren de expertise gewoon bij Control in.

john kroon

    • John Kroon