Retour Den Haag-Brussel

Succes voor ‘Limburgmotblieve’

Carnaval, schutterijen, harmonieën, vlaai en de kerk in het midden. Dat is het beeld van Nederlands meest zuidelijke landsdeel op de CDA-website www.limburgmotblieve.nl. Het wordt allemaal bedreigd door politici die het voortbestaan van de afzonderlijke provincies ter discussie stellen, is de boodschap van de christen-democraten.

Van de CDA-sites die het opnemen voor zes ‘bedreigde’ provincies, scoort Limburgmotblieve het best: 3.700 sympathisanten betuigden al steun. Ger Koopmans uit Velden, Tweede Kamerlid voor het CDA: „Het verbaast mij ook dat het er in Friesland niet meer zijn dan 600. Binnenkort worden ze allemaal aangeboden aan de minister-president.”

Jo Spätgens, voormalig gemeenteraadslid in Sittard en Statenlid namens het CDA, heeft inmiddels een donateursbrief naar bedrijven gestuurd namens een Stichting Behoud Limburg. Dat gebeurde overigens zonder dat de kandidaat-Kamerleden het wisten. Koopmans: „We hebben meerderheden nodig, geen geld.”

Spätgens, in het verleden ook actief voor de Conservatieve Unie en Nederland Mobiel, zegt alle activiteiten van de stichting op te schorten tot na de verkiezingen, om verwarring te voorkomen. „Maar waakzaamheid is geboden. Het is net als met de hypotheekrente. Staat zo’n onderwerp eenmaal in nota’s, dan gaat het er lastig meer uit.” (PvdS)

Bliksembezoeken aan PvdA-steden

Geert Wilders begeeft zich niet vaak op straat. Zaterdag deed hij dat wel. In een PvdA-stad. Hij had geen druileriger dag kunnen uitzoeken. De PVV-leider liep met een Davidoff-paraplu en een groot deel van zijn kandidaten door de binnenstad van Groningen. Winkelend publiek keek verrast op naar de scherp beveiligde PVV-stoet. Sommigen wilden met Wilders op de foto en wensten hem succes, een enkeling schreeuwde hem wat toe. „Sodemieter op met je Vlaams Blok”. Of: „Nederland houdt net zo veel van Ali en Fatima als van Henk en Ingrid.”

Het bezoek zou een uur duren, had de politie begrepen. Maar na 40 minuten stonden de BMW’s die Wilders vervoeren al weer klaar om hem naar de volgende PvdA-stad, Leeuwarden, te brengen, waar hij ook minder dan een uur verbleef.

Met de eerste bliksembezoeken aan de regio is de PVV met zijn campagne begonnen. Wilders staat hierbij voor de taak de negatieve trend in de peilingen te doorbreken. Zijn eigen voorspelling dat de verkiezingsstrijd tussen hem en Cohen gaat, komt nog niet uit. Mark Rutte zit hem danig in de weg. In een vandaag voor het eerst vertoond campagnefilmpje doet hij een poging die strijd nieuw leven in te blazen. Met dreigende achtergrondmuziek: „Job Cohen is 100 procent pro-Islam.” Over de economie, op de dag dat de euro dreigde om te vallen, zegt hij niets. (HS)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Bliksembezoeken aan PvdA-steden (10 mei, pagina 2) stond dat zaterdag in Groningen voor Geert Wilders BMW’s klaarstonden. Het waren drie auto’s van het merk Mercedes.

Zelfs Ed van Thijn voorspelt slecht

In De formatie, een boek dat morgen verschijnt, is Ed van Thijn uiterst pessimistisch over de mogelijkheden om na de verkiezingen een kabinet te formeren. Onder de kop ‘Een moeizame formatie’ neemt voormalig burgemeester, Kamerlid en minister Van Thijn de nabije toekomst door, met Rinnooy Kan (D66) als informateur en de eigen partij, de PvdA, als één van de twee partijen met de meeste zetels.

Wat het boek vooral leert? Dat voorspellen in de huidige Nederlandse politiek bijkans onmogelijk is. Voorbarig is bijvoorbeeld de kritische evaluatie van Mark Rutte, wiens VVD bij Van Thijn slechts 24 zetels haalt, evenveel als het CDA en vier minder dan PVV en PvdA. „Het grote probleem met Mark”, schrijft Van Thijn „is dat hij zich permanent overschreeuwt.” Rutte is slechts goed voor „een studentenparlement”, hij heeft „een geloofwaardigheidsprobleem, ook bij de eigen achterban”.

Het boek is nog niet uit of Rutte’s VVD gaat op kop in de peilingen, samen met de PvdA. Het premierschap is zelfs in beeld, geloofwaardigheidsprobleem of niet. Van Thijn geeft nog een andere les: ook zijn ouderdom en ervaring bieden in de huidige Nederlandse politiek geen enkele garantie meer op accurate voorspellingen. (PvO)

Bijdragen: Pieter van Os, Herman Staal, Paul van der Steen.

    • Paul van der Steen
    • Herman Staal
    • Pieter van Os