Pechtold: voor verkiezingen al akkoord over coalitie

Gelijkgezinde partijen moet al voor de verkiezingen een akkoord sluiten om aan de kiezer duidelijk te maken welke coalitie hun voorkeur heeft. Daarvoor pleit D66-leider Alexander Pechtold.

In een interview met Trouw zei hij zaterdag zelf veel te voelen voor een coalitie van partijen die „niet dat doemdenken van bezuinigingen voorop willen stellen, maar willen hervormen om te behouden”. Over de VVD en GroenLinks liet hij zich positief uit. „VVD en GroenLinks maken andere keuzes dan wij, maar ze onderbouwen ze wel eerlijk”. CDA en PvdA vindt hij onduidelijk.

Opiniepeiler Maurice de Hond publiceerde zondag een onderzoek naar gewenste coalities. Zowel linkse als rechtse kiezers zouden een coalitie wensen met de VVD er in. Zo zouden PvdA-stemmers liever de VVD als regeringspartner zien dan de SP. Volgens de laatste peiling van bureau Synovate gaan de PvdA en VVD steeds verder aan kop. De PvdA zou 33 zetels halen, evenveel als nu. De VVD komt op 31 (nu 21), het CDA zakt terug naar 27 zetels (nu 41).

VVD-lijsttrekker Mark Rutte acht samenwerking met de PvdA evenwel nagenoeg onmogelijk. Dat zegt hij in een interview met de opiniewebsite De Dagelijkse Standaard. Het PvdA-programma doet Rutte denken aan „de langste zelfmoordbrief in de geschiedenis”, het verkiezingsprogramma van de Britse sociaal-democratische partij Labour in 1983, dat volgens Rutte leidde tot een grote overwinning van de Conservatieve partij.

CDA-leider Jan Peter Balkenende hield vanmorgen bij een gastcollege in Rotterdam studenten voor dat bij zijn partij de studiebeurs veilig is. Als er echter een Paars-III komt, waarschuwde hij, dan moeten ze rekening houden met de invoering van een sociaal leenstelsel.

Zijn partijgenoot Jan Kees de Jager vindt dat de linkse partijen weglopen voor bezuinigingen, zo zegt hij in De Telegraaf. Hij doelde met name op de PvdA. „Ik kijk met argusogen naar het ontbreken van urgentie in de verkiezingsprogramma’s.” Volgens hem zijn andere partijen „bang voor de reactie van de bevolking”. Ronald Plasterk, nummer drie van de PvdA, reageerde door het tegenovergestelde te beweren. „Wie is er nu bang voor de kiezer? Het CDA verstopt zijn pijnlijke keuzes stiekem in vage taal”.