Paul Wellers soul en punk nu nog urgenter en ruiger

cd hoes Wake Up the Nation van Paul Weller

cd pop

Paul Weller: Wake Up The Nation

(V2) ****

Paul Weller veegt de vloer aan met de theorie dat een relevante artiest hooguit tien creatieve jaren in zich heeft. Al 35 jaar duurt zijn ontwikkeling tot meest gerespecteerde rocker van Engeland, en ingeslapen is hij allerminst. Zijn tiende soloalbum Wake Up The Nation klinkt urgenter en ruiger dan ooit.

Wellers obsessies komen allemaal voorbij: soul, Motown, Small Faces, psychedelica en zelfs het halsbrekende tempo van de punk klinken door in muziek die geboren is uit noodzaak. Mooi detail is dat drummer Bev Bevan van The Move een partij meespeelt, en meer dan grappig is het feit dat bassist Bruce Foxton van The Jam na jarenlange ruzie weer liefderijk in Wellers kring is opgenomen, al is het maar voor twee nummers.

Muzikaal gaat het alle kanten op, van Curtis Mayfieldsoul in ‘Aim high’ tot draaiorgelpop in het vrolijke instrumentaaltje ‘In Amsterdam’. De magistrale ballad ‘No tears to cry’ had een sixtiesklassieker kunnen zijn en het claustrofobische ‘7&3 is the strikers name’ klinkt alsof de duivel Weller op de hielen zit. Wake Up The Nation is één groot eerbetoon aan de heilige inspiratie. Jonge rockers opgelet: doe dat maar eens beter.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard