'Pakistaanse Talibaan zitten achter mislukte aanslag op Times Square'

De Pakistaanse Talibaan zijn verantwoordelijk voor de mislukte bomaanslag op Times Square in New York op 1 mei. Dat zei de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder gisteren op nieuwszender ABC. De betrokkenheid van de Beweging van Pakistaanse Talibaan zou blijken uit nieuw bewijs dat niet bekend is gemaakt.

De dertigjarige verdachte Faisal Shahzad, die heeft bekend, werkte op aanwijzingen van de Pakistaanse Talibaan, volgens Holder. De terreurgroep zou de mislukte aanslag hebben gefaciliteerd en mogelijk gefinancierd. Een van de genoemde aanwijzingen voor financiering van buitenaf, is dat Shahzad bij de voorbereiding van de aanslag steeds betaalde met biljetten van 100 dollar.

De Pakistaanse Talibaan eisten de mislukte aanslag meteen op, maar ontkenden eind vorige week weer betrokkenheid om onduidelijke redenen. Tot nu toe heeft de terreurgroep alleen in de eigen regio geopereerd. Eerdere claims voor aanslagen in de VS zijn grootspraak gebleken.

Stanley McChrystal, de Amerikaanse bevelhebber van alle buitenlandse troepen in Afghanistan, heeft er bij de Pakistaanse legerleider Ashfaq Kayani op aangedrongen onmiddellijk actie te ondernemen tegen de Talibaan en Al-Qaeda in Noord-Waziristan, aldus The New York Times. Verdachte Shahzad zegt te zijn getraind door de Pakistaanse Talibaan in deze tribale grensregio bij Afghanistan.

Bij een aanval met een onbemand Amerikaans vliegtuigje in Noord-Waziristan kwamen gisteren tien mensen, onder wie negen militanten, om het leven, zo maakten Pakistaanse functionarissen bekend. (AP, Reuters)