'Pakistaanse Talibaan achter aanslag New York'

De Pakistaanse Talibaan zitten achter de mislukte bomaanslag van vorige week op Times Square in New York. Dat zei de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder gisteren in gesprek met zender ABC. Holder zegt na bekentenissen van de verdachte Faisal Shahzad bewijs te hebben voor de betrokkenheid van de Tehrik-e-Taliban, de Pakistaanse Talibaan. Het is nog niet bekend wat dat bewijs is.

Volgens Holder heeft de organisatie waarschijnlijk geholpen met de financiering van de aanslag. Ook zou Shahzad op hun instructies gehandeld hebben. Holder zei verder dat niets erop wijst dat de Pakistaanse regering op de hoogte was van de plannen van de 30-jarige verdachte.

Shahzad, een Amerikaan met een Pakistaanse achtergrond, is na de aanslag aangehouden. Hij zou de auto waarin een bom was verstopt hebben gekocht en naar Times Square hebben gereden. Shahzad zei eerder alleen te hebben gehandeld en ontkende banden met radicale groeperingen als de Talibaan.

De Pakistaanse Talibaan eisten na de aanslag de verantwoordelijkheid op, wat een woordvoerder van de organisatie later weer ontkende. Amerikaanse regeringsfunctionarissen uitten eerder twijfels over de claim van de Pakistaanse Talibaan dat ze bij de aanslag betrokken waren.

Shahzad zei tijdens een verhoor dat hij getraind is in de Pakistaanse regio Zuid-Waziristan. De invloed van de Talibaan is sterk in deze regio, vlakbij de grens met Afghanistan.De Pakistaanse Talibaan heeft zijn wortels in Zuid-Waziristan. De VS zouden het Pakistaanse leger hebben opgedragen een legeroffensief tegen moslimradicalen in Waziristan te beginnen.

Gisteren kwamen in Noord-Waziristan tien mensen, onder wie negen militanten, om bij een luchtaanval van een onbemand Amerikaans vliegtuigje, zo maakten Pakistaanse functionarissen bekend. Het is de tweede keer dat de VS een aanval met een onbemand vliegtuigje uitvoerden in het gebied, sinds de mislukte aanslag vorige week. (Reuters, AP)