Nader bekeken

Addy Engels deed van alle Nederlandse wielrenners de meeste keren mee met de Ronde van Italië. De 32-jarige renner maakt dit jaar deel uit van de Quickstep-ploeg en rijdt voor de achtste keer mee. Zijn beste klassering is 24ste in 2002. Hij overtreft daarmee Johan Lammerts, die in de jaren tachtig en negentig zes keer deelnam, Wout Wagtmans die in de jaren vijftig deelnam en de voor Italianen bekendste Nederlander in de Giro, Johan van der Velde. Hij won drie etappes, in 1986 en 1987, en werd driemaal winnaar van het puntenklassement, in 1985, ’87 en ’88. Erik Breukink, vijf keer deelnemer, was het dichtst bij de eindoverwinning van de Ronde van Italië. In 1987 werd hij derde in het klassement, in 1988 tweede en in 1989 vierde. Breukink won twee Giro-etappes, in ’87 en in ’88.