Mooi tijdsbeeld van New York in gruizige filmstijl

DVD hoes 135 Grand Street New York 1979

dvd muziek

135 Grand Street New York, 1979 Regie: Ericka Beckman. € 16,90 ***

Nu muziek uit New York floreert en de bril van Joey Ramone weer in de mode raakt, is een terugblik naar de New Yorkse glorietijd van de jaren zeventig welkom. Daarin voorziet de film 135 Grand Street New York, 1979.

Regisseur Ericka Beckman biedt eigenlijk niet meer dan een registratie van optredens van een achttal bands, maar door de gruizige filmstijl, de argeloze manier waarop de muzikanten recht in de camera kijken en de opmerkelijke kleding – hoog opgetrokken broeken voor mannen en bloemetjesjurken voor vrouwen – ontstaat een mooi tijdsbeeld.

De optredende bands zijn obscuur, maar zeker invloedrijk. Van muzikanten als Glenn Branca en Rhys Chatham kun je zeggen dat ze de muzikale evolutie eind jaren zeventig net zo vooruit hielpen als John Cage in de jaren zestig. In deze ‘scene’ werd muziek niet per se gemaakt door muzikanten: filmmakers en kunstenaars bemoeiden zich er evengoed mee en maakten compromisloze geluidswolken, als voorloper van bijvoorbeeld Sonic Youth. Vergeleken bij Branca’s band Theoretical Girls is het optreden van de groep A Band lieflijk te noemen. Jammer dat ze niet meer bestaat.

Eind jaren zeventig waren de huren in de Lower East Side van Manhattan nog betaalbaar voor kunstenaars en muzikanten. Maar inmiddels is ook deze buurt voor toeristen opgepoetst en moest de kunstzinnige populatie uitwijken naar Williamsburg en andere wijken van Brooklyn. Daar floreert nu opnieuw de muziek, met bands als Yeasayer, Dirty Projectors en MGMT.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho