Militairen NAVO bij parade op Rode Plein

Voor het eerst in de geschiedenis hebben Amerikaanse, Franse, Britse en Poolse soldaten zondag deelgenomen aan de jaarlijkse militaire parade op het Rode Plein ter gelegenheid van de overwinning op nazi-Duitsland. Dit jaar werd die parade voor de 65ste keer gehouden.

De deelname van de militairen van de vier NAVO-landen stuitte op geringe weerstand in de Russische samenleving. Verzet kwam vooral van communisten en enkele oorlogsveteranen, die de NAVO nog altijd als vijand zien.

Anders dan in voorgaande jaren, toen in de toespraken van Russische staatshoofden een sneer aan het Westen werd uitgedeeld, stond de parade van gisteren in het teken van internationale verzoening. Dat bleek niet alleen uit de woorden van president Medvedev, maar ook uit de aanwezigheid van de Duitse bondskanselier Merkel. De Franse president Sarkozy en zijn Amerikaanse collega Obama moesten verstek laten gaan.

Afgelopen vrijdag gaf Medvedev naar aanleiding van de parade een interview in de krant Izvestia, waarin hij de beslissende rol van de Sovjet-Unie onderstreepte bij het verslaan van de nazi’s, maar waarin hij ook Stalin kritiseerde als een leider die misdaden tegen zijn eigen volk pleegde.