Militairen NAVO bij parade op Rode Plein

Militairen van de Welshe Garde, een infanterieregiment van het Britse leger, marcheren op het Rode Plein tijdens de 65ste Dag van de Overwinning. De Britse soldaten liepen voor het eerst mee in de parade. Foto Reuters British military personnel march along Red Square during a military parade in Moscow May 9, 2010. NATO troops will march across Red Square on Sunday as Russia marks the 65th anniversary of victory over Nazi Germany. Victory Day is one of Russia's most important public holidays and Defence Minister Anatoly Serdyukov said that this year's commemorations would be among the biggest ever, with over 102,000 troops marching in cities across this vast country. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: POLITICS MILITARY ANNIVERSARY) REUTERS

Voor het eerst in de geschiedenis hebben Amerikaanse, Franse, Britse en Poolse soldaten zondag deelgenomen aan de jaarlijkse militaire parade op het Rode Plein ter gelegenheid van de overwinning op nazi-Duitsland. Dit jaar werd die parade voor de 65ste keer gehouden.

De deelname van de militairen van de vier NAVO-landen stuitte op geringe weerstand in de Russische samenleving. Verzet kwam vooral van communisten en enkele oorlogsveteranen, die de NAVO nog altijd als vijand zien.

Anders dan in voorgaande jaren, toen in de toespraken van Russische staatshoofden een sneer aan het Westen werd uitgedeeld, stond de parade van gisteren in het teken van internationale verzoening. Dat bleek niet alleen uit de woorden van president Medvedev, maar ook uit de aanwezigheid van de Duitse bondskanselier Merkel. De Franse president Sarkozy en zijn Amerikaanse collega Obama moesten verstek laten gaan.

Afgelopen vrijdag gaf Medvedev naar aanleiding van de parade een interview in de krant Izvestia, waarin hij de beslissende rol van de Sovjet-Unie onderstreepte bij het verslaan van de nazi’s, maar waarin hij ook Stalin kritiseerde als een leider die misdaden tegen zijn eigen volk pleegde.