Merkel krijgt electorale klap na financiële hulp aan Griekenland

Kiezers in de belangrijke Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben hebben gisteren duidelijk hun ongenoegen geuit over de regering van bondskanselier Angela Merkel. Bij deelstaatverkiezingen verloor de regerende coalitie van christen-democraten (CDU) en liberalen (FDP) haar meerderheid. Eenzelfde coalitie wordt door Merkel geleid in Berlijn. De verkiezingen in Noordrijn-Westfalen kunnen daarom als een belangrijke test worden gezien voor de regering-Merkel. Achtergrond van het verlies van CDU en FDP vormen de in impopulaire kredieten voor Griekenland, waarmee de regering-Merkel vorige week instemde. Ook wordt in het centrum-rechtse kabinet in Berlijn al maandenlang geruzied. De CDU verliest in Noordrijn-Westfalen meer dan tien procentpunt vergeleken met vijf jaar geleden. Ook de FDP verliest, terwijl de oppositionele SPD een comeback maakt. De Groenen winnen veel stemmen (NRC).