kortkolom nederland

Weduwen van de vuurwerkramp: compensatie is ‘fooi’

Door onze correspondent

Enschede. De weduwen van de vier brandweermannen die 13 mei 2000 om het leven kwamen bij de vuurwerkramp in Enschede, vinden dat ze er financieel „bekaaid” vanaf zijn gekomen. Dat zegt letselschade-expert Yme Drost uit Hengelo. Hij zoekt uit of hij alsnog een betere compensatie kan bereiken voor de weduwen. De vier vrouwen hebben, naast de gebruikelijke uitkering, enkele jaren geleden eenmalig ieder ongeveer 30.000 euro ontvangen, via de werkgever van hun echtgenoten, de gemeente Enschede. „Een fooi”, aldus Drost. „Daar moest ook nog de belasting af.” Volgens brandweercommandant Stephan Wevers van Enschede ontvangen de weduwen een uitkering die gebruikelijk is als brandweermannen tijdens hun werk overlijden. Omdat de regels in de jaren na de ramp zijn veranderd, en de uitkering voor nieuwe gevallen hoger is, is enkele jaren geleden eenmalig bij wijze van „coulance” een bedrag van 30.000 euro uitgekeerd. Vorige week donderdag was het tien jaar geleden dat de vuurwerkopslag van SE Fireworks de lucht inging.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Weduwen van de vuurwerkramp: compensatie is ‘fooi’ (10 mei, pagina 8) staat dat het vorige week donderdag tien jaar geleden was dat de ramp in Enschede plaatsvond. Dat moet deze donderdag zijn.

Aanklacht zaak-Milly nog steeds doodslag

Dordrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) weerspreekt dat het de aanklacht tegen politieman Sander V. heeft verzwaard van doodslag naar moord. Volgens een woordvoerder zal het OM pas na afronding van het onderzoek naar de dood van Milly Boele tot een definitieve aanklacht komen. Advocaat Frank van Ardenne liet eerder weten dat justitie afgelopen zaterdag aan de moeder van Milly Boele had gemeld dat de aanklacht verzwaard was naar moord. Volgens de woordvoerder van het OM heeft er dit weekeinde wel een gesprek plaatsgevonden waarin een rechercheur meldde dat het OM voor het zwaarst mogelijke delict zal gaan. Maar de beslissing over een definitieve aanklacht is nog niet genomen, aldus de zegsman. Het OM houdt nog vast aan de voorlopige aanklacht, doodslag, maar volgens de woordvoerder is het mogelijk dat de aanklacht na afronding van het dossier toch moord wordt.

SGP ontvangt 40.000 handtekeningen

Hoevelaken. SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij heeft afgelopen zaterdag meer dan 40.000 handtekeningen in ontvangst genomen van het actiecomité Zijmaakthetverschil.nu. Initiatiefnemers en ondertekenaars van de petitie willen met de actie duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met de uitspraak van de Hoge Raad die de SGP verplicht om vrouwen tot de kieslijst toe te laten. Bij de overhandiging van de petitie waren zowel leden als niet-leden van de SGP aanwezig. Verschillende sprekers, onder wie de columnisten Bart Jan Spruyt en Amanda Kluveld, betoogden tegen het in hun ogen doorgeslagen gelijkheidsdenken waardoor de vrijheden van minderheden zouden worden ingeperkt. De actie was niet op touw gezet door de SGP, maar door burgers die vinden dat de partij zelf haar standpunt over vrouwen moet kunnen bepalen. Vrouwen mogen zich nu wel aansluiten bij de SGP, maar ze mogen zich niet verkiesbaar stellen. (ANP)

Beroofde scholieren terug in Nederland

Schiphol. De groep scholieren die tijdens een verblijf in Peru is overvallen is gisteren aan het einde van de middag aangekomen op Schiphol. Volgens de rector van het Berger Scholengemeenschap zijn de leerlingen inmiddels herenigd met hun ouders. Volgens haar konden de leerlingen direct uit het vliegtuig in een bus stappen, zodat ze niet geconfronteerd hoefden te worden met de media. De negentien scholieren waren in Peru om te helpen met een vrijwilligersproject, toen acht gewapende mannen ze beroofden van geld, paspoorten, creditcards, mobiele telefoons en fototoestellen. Er waren zes begeleiders mee met de groep. Een van de begeleiders verzette zich tegen de overvallers en werd in de knie geschoten. Ook hij is gisteren teruggekeerd. (ANP)

Arrestatie na dood jongen Burgum

Leeuwarden. De politie heeft gistermiddag een 18-jarige jongen uit Damwoude (Friesland) aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij twee geweldsincidenten in en bij discotheek Club Q in de gemeente Tytsjerksteradiel in de nacht van 17 op 18 april. Een van de incidenten leidde tot de dood van de 16-jarige Redmar Smedema uit Burgum. Smedema werd volgens de politie in de uitgaansgelegenheid geslagen en raakte hierdoor onwel. Later op de dag overleed hij in het ziekenhuis. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen. De gearresteerde jongen maakte deel uit van een groep van ongeveer twintig mensen die volgens een politiewoordvoerder in de nacht van 17 op 18 april „aan het klieren was” in en bij de discotheek. (ANP)