Kort nieuws Kunst

Italië boycot Cannes wegens documentaire

Rotterdam, 10 mei. Italië boycot dit jaar het Filmfestival van Cannes. Dat heeft de Italiaanse minister van Cultuur laten weten nadat het festival de documentaire Draquila van de Italiaanse satiricus Sabina Guzzanti had geselecteerd over de aardbeving die in april 2009 de Italiaanse stad L’Aquila verwoestte. In de documentaire maakt Guzzanti de corruptie en het machtsmisbruik door de Italiaanse overheid na de ramp belachelijk. Dit doet sterk denken aan de werkwijze van de Amerikaanse filmmaker Michael Moore. De Italiaanse minister van Cultuur Sandro Bondi heeft zijn uitnodiging voor het festival afgeslagen, omdat hij vindt dat Draquila „de waarheid en het hele Italiaanse volk beledigt”. De Italiaanse regisseur Daniele Luchetti, wiens film La Nostra Vita ook in Cannes draait, heeft de boycot door de Italiaanse regering streng veroordeeld. (ANP)

Mary Poppins heeft vijftien nominaties

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 10 MEI. De Nederlandse versie van de musical Mary Poppins, in het Circustheater in Scheveningen, heeft vijftien nominaties gekregen voor de John Kraaijkamp Musical Awards van dit jaar. Dat is een record. De nominaties gaan onder meer naar hoofdrolspeler Noortje Herlaar (aanstormend talent), haar tegenspelers William Spaaij (beste hoofdrol) en Hugo Haenen (beste bijrol), vertaler Martine Bijl en de regisseurs, choreografen, tekstdichters en componisten van het Engels-Amerikaanse origineel. De producties All Shook Up/Love me tender (met hits van Elvis Presley) en Dromen zijn bedrog (met hits uit de Nederlandse popgeschiedenis) kregen elk tien nominaties. Slechts twee van de twaalf musicals die het afgelopen seizoen in première gingen, zijn niet genomineerd: De Palingvissers, en Dusty, over zangeres Dusty Springfield.