Kort nieuws internationaal

Indirecte gesprekken over vrede tussen Israël en Palestijnen

Ramallah. Na maanden van impasse zijn de Palestijnen en Israël begonnen met het voeren van indirecte vredesbesprekingen. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat gisteren gezegd op de radiozender Voice of Palestine. Het begin van deze indirecte onderhandelingen werd in maart afgeblazen na een ruzie over het bouwen van nieuwe Israëlische appartementen in Oost-Jeruzalem. De gesprekken worden nu gevoerd via de Amerikaanse gezant George Mitchell. Hij heeft de afgelopen week verschillende ontmoetingen gehad met de Palestijnse president Abbas en de Israëlische premier Netanyahu. Mitchell probeert zo hun meningsverschillen over de voorwaarden voor de stichting van een Palestijnse te verkleinen. De eerste rond eindigde met de bevestiging dat Mitchell volgende week terugkeert naar de regio. De Verenigde Staten waarschuwden beide partijen de vredesbesprekingen niet te ondermijnen, anders zullen ze verantwoordelijk worden gehouden. Maar het vertrouwen tussen Israël en de Palestijnen is nihil. (AP, Reuters)

Rusland: 12 doden bij explosie in kolenmijn

Moskou. Bij twee explosies in de grootste ondergrondse kolenmijn in Rusland zijn gisteren ten minste twaalf doden en tientallen gewonden gevallen. Er zitten nog 83 mensen vast in de mijn, onder wie reddingswerkers die na de eerste explosie naar binnen waren gegaan. De tweede, krachtigere explosie verwoestte de belangrijkste luchtschacht en alle bovengrondse constructies van de mijn. Er worden niet opnieuw reddingswerkers de mijn ingestuurd totdat alle methaan eruit is gepompt uit vrees voor nieuwe explosies, zei Aman Tulejev, de gouverneur van de Siberische regio Kemerovo waar het incident plaatsvond. Ruim 500 reddingswerkers uit het hele land deden gisteren verwoedde pogingen om de mijn te ventileren en de schachten weer op te bouwen, zodat de zoektocht naar de vermisten kan worden hervat. De Raspadskaja-mijn bestaat uit 370 kilometer van ondergrondse tunnels en mijn produceert 8 miljoen ton steenkool per jaar. Er gebeuren vaak ongelukken in Russische mijnen dankzij slecht nageleefde veiligheidsmaatregelen. (AP, Reuters)

NAVO-troepen lopen in Russische parade

Moskou. Militairen van vier NAVO-landen hebben gisteren meegelopen in de jaarlijkse militaire parade in Moskou, waarmee Rusland om het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. De parade bestond uit 10.000 Russische militairen, tanks en ballistische raketten. Ook vlogen 127 vliegtuigen over het Rode Plein. Het was het grootste militaire vertoon sinds het einde van de Koude Oorlog. De aanwezigheid van buitenlandse troepen was van grote symbolische waarde en toonde dat de rivaliteit van weleer naar de achtergrond is gedrukt. Militairen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen en de Verenigde Staten marcheerden naast Russische troepen op het Rode Plein, ooit het hart van de Sovjet-Unie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel was een van de tientallen wereldleiders die aanwezig was. (BBC)

Kerk Engeland: vrouw wellicht ook bisschop

Londen.De Church of England, de Engelse moederkerk van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap, heeft een stap gezet op weg naar de acceptatie van vrouwelijke bisschoppen. Een concepttekst van de nieuwe regeling werd dit weekeinde gepresenteerd. De katholieke en de evangelische vleugel van de kerk hebben teleurgesteld gereageerd. De liberale vleugel van de kerk is juist verheugd. Zij hebben voor vrouwelijke bisschoppen gestreden sinds er 16 jaar geleden voor het eerst een vrouwelijke priester werd gewijd. Het voorstel wordt in juli behandeld door de algemene synode, daarna volgt nog een ingewikkelde procedure. De eerste vrouwelijke bisschop wordt op zijn vroegst in 2014 gewijd. (Reuters)