Kort nieuws Economie

Omzetdaling Air France-KLM om as

Amstelveen, 10 mei. Het passagiersvervoer van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM is in april sterk gedaald door de aswolk die het luchtverkeer dagenlang stillegde. De opbrengst van het passagiersvervoer lag 15,9 procent lager dan in april 2009. Air France-KLM verlaagde de capaciteit met 15,3 procent, zo maakte de maatschappij vandaag bekend. De luchtvaartmaatschappij schat de kosten van de aswolk op 35 miljoen euro voor elke dag dat het verkeer stil lag. Air France-KLM vervoerde in april 5 miljoen passagiers, ruim 1 miljoen minder dan in april 2009. (ANP)

Medisch Arseus doet overname VS

Rotterdam, 10 mei. De Belgisch-Nederlandse toeleverancier aan de medische sector Arseus neemt het Amerikaanse Gallipot over. Dat maakte Arseus vanmorgen bekend. Gallipot is een leverancier van farmaceutische grondstoffen aan apotheken en gaat de divisie Fagron van Arseus versterken. Arseus is ook in gesprek over verdere mogelijke aankopen, zo meldde het bedrijf. Arseus-topman Ger van Jeveren liet weten dat Arseus ongeveer de jaarlijkse omzet van Gallipot betaalt voor het bedrijf. Die bedroeg vorig jaar 12,5 miljoen dollar (circa 9,8 miljoen euro). Arseus betaalt in contanten. (ANP)

Onverwachts snelle groei Duitse export

Wiesbaden, 10 mei. De internationale handel van Duitsland is in maart onverwachts sterk gegroeid. De export van Duitse goederen en diensten was 10,7 procent hoger dan een maand eerder. Dat is de sterkste groei van de afgelopen achttien jaar, zo maakte het Duitse bureau voor de statistiek vandaag bekend. De export groeide veel harder dan verwacht. Analisten hadden een groei van 2,6 procent voorspeld. Ook de import maakte met een groei van 11 procent een grote sprong. (ANP)