Kort nieuws Buitenland

Verdachte plan coup in Zimbabwe vrijgesproken

Harare, 10 mei. Een Zimbabweaanse rechtbank heeft de vooraanstaande politicus Roy Bennett vrijgesproken van beschuldigingen dat hij president Robert Mugabe ten val zou hebben willen brengen. Bennetts vrijspraak is een overwinning voor de MDC, de voormalige oppositiepartij die sinds begin vorig jaar in een coalitie zit met Mugabes partij Zanu-PF. Bennett, de beoogd onderminister van Landbouw namens de MDC, werd gearresteerd op de dag dat het coalitiekabinet werd geïnstalleerd. De MDC, de partij van premier Morgan Tsvangirai beschouwde het proces tegen Bennett, een voormalige blanke boer, als politiek gemotiveerd. (Reuters)

Mijnongeluk in Siberië: 30 doden

Moskou, 10 mei. Het dodental van het mijnongeluk in Rusland, afgelopen zaterdag, is opgelopen tot zeker dertig. Dat hebben de Russische autoriteiten vandaag bekendgemaakt. Vlak voor middernacht zaterdag had er een methaanexplosie plaats in de Raspadskajamijn in Kemerovo, in West-Siberië. Twaalf mijnwerkers kwamen daarbij om. Drieënhalf uur later had een tweede, zwaardere explosie plaats. Daarbij kwamen volgens de autoriteiten nog eens achttien toegesnelde reddingswerkers om. (AP)

Massagraf ontdekt in Servische regio

Belgrado, 10 mei. In Servië is een massagraf ontdekt met lichamen van circa 250 Albanese Kosovaren die vermoedelijk tijdens de Kosovo-oorlog (1998-1999) zijn vermoord. Dat heeft het Servische oorlogstribunaal vandaag bekendgemaakt. Het graf werd gevonden in de zuidelijke regio Raska, met hulp van de EU-missie (Eulex) in Kosovo. NAVO-troepen vochten in 1999 tegen Servische troepen om die te verdrijven uit Kosovo – tot dan een Servische provincie –, waar een Albanese meerderheid streed voor onafhankelijkheid van Servië. (AP)

Zeker 31 doden bij aanslagen in Irak

Bagdad, 10 mei. In Irak zijn vandaag zeker 31 mensen gedood bij een serie aanslagen. In en rond de hoofdstad Bagdad vielen zestien doden bij aanvallen op controleposten van leger en politie. Volgens regeringsfunctionarissen waren deze aanvallen gecoördineerd. In Suwayra, 60 kilometer ten zuiden van Bagdad, werden dertien mensen gedood bij een dubbele zelfmoordaanslag bij een shi’itische moskee. In Iskanderiya, even ten zuiden van Bagdad, vielen twee doden toen een bom ontplofte in een groentenwinkel. (AFP)

Einde staking maoïsten in Nepal

Door onze correspondent

New Delhi, 10 mei. In Nepal is een einde gekomen aan de door de maoïsten uitgeroepen algemene staking die het openbare leven in de hoofdstad Kathmandu vorige week stillegde. Maar de politieke problemen in het land zijn nog niet voorbij. Premier Kumar weigert af te treden, zoals de maoïsten eisen. Die dreigen nu met een nieuwe confrontatie in de aanloop naar 28 mei, de uiterste tijdslimiet die is gesteld voor een akkoord over een nieuwe grondwet.

Koerden betogen tegen moord

Sulaymaniya, 10 mei. Honderden studenten en oppositiepolitici hebben gisteren in Sulaymaniya in Koerdisch Noord-Irak geprotesteerd tegen de ontvoering van en moord op een Koerdische journalist, wiens lijk donderdag werd gevonden. De betogers stelden de regionale autoriteiten verantwoordelijk voor zijn dood. Het slachtoffer, Sardasht Othman (23), schreef vaak over corruptie en was bedreigd. De autoriteiten hebben ontkend verantwoordelijk te zijn.

Eerste parade homo’s Litouwen

Vilnius, 10 mei. Ongeveer vijfhonderd mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de eerste homoparade ooit in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Rond de duizend tegenstanders van de mars werden door de politie op afstand gehouden. Een rechtbank in Litouwen had de parade eerst verboden, maar dat besluit werd in hoger beroep ongedaan gemaakt. Veel mensen in Litouwen, waar de Katholieke Kerk veel invloed heeft, waren tegen de parade. (Reuters)