Kort nieuws Binnenland

Vuurwerkramp: vijf nieuwe getuigen gemeld

Door onze correspondent

Enschede, 10 mei. De afgelopen dagen hebben zich nog vijf „serieuze” getuigen gemeld bij RTV Oost naar aanleiding van de berichtgeving van de omroep over de vuurwerkramp in Enschede, tien jaar geleden. Een van deze getuigen vertelde dat zij als verpleegkundige direct na de ramp mededirecteur Willy Pater van vuurwerkbedrijf SE Fireworks en zijn vrouw heeft verzorgd in het revalidatiecentrum vlakbij de rampplek, waar slachtoffers werden opgevangen. De vrouw van Pater zou toen hebben gezegd dat ze op het terrein aan het werk waren, en dat iedereen zo snel mogelijk weg moest omdat er meerdere bommen lagen die konden exploderen. Eerder verklaarde de schoonzus van Pater dat zij hem en zijn echtgenote had horen zeggen dat ze nog naar het bedrijf moesten. Tot nu toe hebben Pater, zijn vrouw en andere betrokkenen altijd ontkend dat er op de dag van de ramp is gewerkt bij het bedrijf.

Steun aan SGP om vrouwenstandpunt

Hoevelaken, 10 mei. SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij heeft zaterdag meer dan 40.000 handtekeningen in ontvangst genomen van het actiecomité Zijmaakthetverschil.nu. Initiatiefnemers en ondertekenaars van de petitie willen met de actie duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met de uitspraak van de Hoge Raad die de SGP verplicht om vrouwen tot de kieslijst toe te laten. Bij de overhandiging van de petitie waren zowel leden als niet-leden van de SGP aanwezig. De actie is opgezet door burgers die vinden dat de partij zelf haar standpunt over vrouwen moet kunnen bepalen. Vrouwen mogen zich nu wel aansluiten bij de SGP, maar ze mogen zich niet verkiesbaar stellen. (ANP)

Strijd tussen twee stemwijzers

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 10 mei. Twee ‘kieshulpen’ op internet zijn dit weekeinde de strijd met elkaar aangegaan over de betrouwbaarheid van hun diensten. Politicoloog André Krouwel van Kieskompas stelt dat marktleider Stemwijzer misleidend te werk gaat. Die zou volgens Krouwel partijen de gelegenheid geven thema’s die niet lekker liggen bij kiezers te ontwijken. In een persbericht laat het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), dat de Stemwijzer maakt, weten die kritiek onzin te vinden. „De Stemwijzer laat standpunten van de partijen zien. Zij zijn daarop aanspreekbaar.” De methode van Krouwel, om alleen naar partijprogramma’s te kijken en daar zelf een interpretatie aan te geven, „verplaatst hooguit het probleem”.

Vier arrestaties na overlijden jongen

Zutphen, 10 mei. Een 18-jarige jongen uit de Gelderse plaats Vierakker is gisteren overleden aan verwondingen die hij zaterdagnacht in Zutphen had opgelopen. De jongen werd na een melding in kritieke toestand gevonden en overleed in het ziekenhuis. Een politiewoordvoerder meldde dat twee meisjes uit de gemeente Bronckhorst (Hengelo) en twee jongens uit Zutphen zijn aangehouden die mogelijk met het incident te maken hebben. Wat er precies is gebeurd, kon de woordvoerder niet zeggen. De politie is een onderzoek begonnen naar de gebeurtenissen en de rol van de vier arrestanten. (ANP)