Koers banken schiet omhoog

De financiële markten reageerden vanmorgen positief op het reddingsplan voor de euro. Op de aandelenbeurzen stegen de koersen – vooral die van baken – de olieprijs ging omhoog en de rente op staatsleningen van Griekenland daalde fors.

Het effect van het reddingsplan van 750 miljard euro dat de landen van de Europese Unie gisteren bekendmaakten, was vanmorgen vooral op de aandelenbeurzen te zien. De koersen stoven omhoog.

In Amsterdam stond de AEX-index ronde het middaguur op een winst van 5,8 procent op 330,40 punten. Met de stijging maakte de index de verliezen die het sinds begin maart boekte in één klap weer goed. Op andere Europese beurzen stonden indices op vergelijkbare winsten.

De financiële fondsen waren de grote winaars, zoals zij de afgelopen periode ook tot de belangrijkste verliezers behoorden. Beleggers vreesden dat banken extra geraakt zouden worden door de effecten van de crisis rond Griekenland en de euro. Bank en verzekeraar ING behoorde tot de uitschieters, met een koersstijging van 20 procent tot 6,59 euro. Ruim een maand geleden was een aandeel ING overigens nog bijna 8 euro waard. Ook verzekeraar Aegon profiteerde: plus 9 procent.

Elders in Europa boekten bedrijven als het Spaanse Santander, de Britse banken Lloyds, Royal Bank of Scotland en Barclays en het Franse Crédit Agricole winsten van 10 tot ruim 20 procent.

De olieprijs, zowel de Amerikaanse als de Europese Brent, steeg ook, tot respectievelijk ruim 78 en 81 dollar per vat.

Op de valutamarkten steeg de euro naar rond de 1,3030 tegenover de dollar. Vorige week was de Europese munt nog rond de 1,2523 waard.

De rente op de Griekse staatsobligaties daalde vanmorgen sterk, als teken dat de markten niet langer denken dat het land de rente op de uitstaande schulden niet kan betalen. De rente op de tienjarige Griekse lening daalde van rond de 17 procent eerst naar onder de 8 procent en stond rond het middaguur op 8,5 procent.