'Ik mis de hardheid uit trainingen'

Elisabeth Willeboordse judode zich geblesseerd naar een zilveren medaille in Tunis. Nu neemt ze rust.

Judoka Elisabeth Willeboordse (31) heeft zaterdag de zilveren medaille gewonnen bij de Grand Prix in Tunis, de eerste wedstrijd die telt voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2012. Anicka van Emden won in dezelfde gewichtsklasse (-63 kg) brons. Willeboordse werd in april in Wenen al Europees kampioen. Bij dat toernooi werd de studente geneeskunde gehinderd door een hardnekkige blessure aan haar rechterschouder.

Waarom heb je met die blessure deelgenomen in Tunis?

„Acuut stoppen na de EK was geen optie. Ik was in vorm en zou de komende World Cups, onder meer in Brazilië, toch al missen. Liever wilde ik even doortrekken om wat punten sprokkelen voor de olympische kwalificatie. Dat is gelukt, in een redelijk sterk bezet toernooi. Ik sta nu in ieder geval op de ranking en heb een gunstiger loting bij volgende wedstrijden.”

Speelde de concurrentie met Van Emden ook een rol?

„Nee, maar het kan niet anders dan dat zij mijn concurrente is voor de Olympische Spelen in Londen. Ze gaat echt met sprongen vooruit. We gaan in september allebei naar de WK in Tokio. Dat zal voor haar een goede ervaring zijn. Maar ik kan alleen maar naar mezelf kijken, zeker nu de Spelen nog zo ver weg zijn.”

Hoe nu verder met je schouder?

„Ik neem vier weken rust. Ik heb nu zes weken niet voluit kunnen trainen nadat mijn schouder begin april uit de kom is geschoten. In wedstrijden mis ik daardoor hardheid. Bij de EK heb ik dat judoënd kunnen oplossen omdat ik alleen maar rechtshandige tegenstanders had. Zaterdag stond ik tegenover allemaal linkse tegenstanders. Dan moet ik mijn rechterarm beter kunnen gebruiken dan nu.”

    • Michiel Dekker