Groep van wijzen EU voor toetreding Turkije

Arme Felipe Gonzalez. Twee jaar werkte de Spaanse oud-premier aan een rapport over de vraag hoe Europa er uit moet zien in 2030, samen met een ‘groep van wijzen’. Afgelopen zaterdag was het af. Maar de timing kon nauwelijks slechter. In Brussel ging het dit weekeinde uitsluitend over de vraag of de euro kon worden gered, niet wat Filipe Gonzalez zou gaan zeggen.

Het rapport wist dat ook niet af te dwingen. Zo pleit de groep, waar ook de Nederlandse architect Rem Koolhaas in zat, voor een „hervorming” van het toezicht op financiële instellingen. En voor „krachtig leiderschap”. Precies waar de EU-leiders tot diep in afgelopen nacht naar op zoek waren.

De instelling van de groep, in 2007, was een cadeautje voor Nicolas Sarkozy. Die had voor zijn verkiezing tot president van Frankrijk gezegd dat hij tegen de toetreding van Turkije tot de EU was. Maar de EU was al jaren aan het praten met Turkije en andere leiders wilden daar niet zo maar mee stoppen. De ‘groep van wijzen’ bood Sarkozy een elegante uitweg. Zo kon hij zeggen dat er gewerkt werd aan een antwoord op de vraag waar de grenzen van Europa eigenlijk liggen, en of Turkije daar bij hoort.

Het rapport bevat inderdaad een korte passage over Turkije. Maar het is niet meer dan een keurige samenvatting van het officiële standpunt van de EU: Turkije mag bij de EU komen, mits het aan alle toetredingscriteria voldoet.

Rapport in het Nederlands op nrc.nl/buitenland