Grapperhaus overleden

Oud-staatssecretaris Ferdinand Grapperhaus is gisteren op 82-jarige leeftijd in Italië overleden. Dat heeft het CDA op haar website bekend gemaakt. Grapperhaus was voor de KVP, een van de voorlopers van het CDA, van 1967 tot 1971 staatssecretaris van Financiën in het kabinet De Jong.

Van huis uit jurist en belastingconsulent, was Grapperhaus onder meer verantwoordelijk voor de invoering van de btw en het huurwaardeforfait in de inkomstenbelasting. Ook lanceerde hij de zelfstandigenaftrek.

Na zijn politieke carrière was Grapperhaus vier jaar bestuursvoorzitter van de bank Mees & Hope. In 1976 werd hij benoemd tot hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden. Daarnaast bekleedde hij verschillende commissariaten, onder meer bij Randstad en Axa (Equity & Law).

Eenmaal met emeritaat werd hij door het Belastingmuseum in Rotterdam aangesteld als bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de belastingen.

„Het CDA is bedroefd om zijn plotselinge heengaan”, zegt partijvoorzitter Peter van Heeswijk op de CDA-website. „In hem verliezen wij een erudiete oud-politicus.