'Elena Kagan kandidaat hoogste hof in VS'

De Amerikaanse president Barack Obama draagt Elena Kagan voor als kandidaat voor het federale Hooggerechtshof, volgens bronnen rond het Witte Huis. Kagan (50), die het voormalig hoofd is van de Harvard Law School en sinds vorig jaar de Amerikaanse overheid representeert als procureur bij het Hooggerechtshof, zou de eerste opperrechter sinds 1972 zijn zonder werkervaring als rechter.

Door het vertrek van de 90-jarige liberale opperrechter John Paul Stevens komt er een zetel vrij in het hoogste rechtscollege van de Verenigde Staten. Het Hooggerechtshof toetst juridische geschillen aan de Grondwet en bestaat uit negen leden. De benoeming tot opperrechter, die de Senaat moet goedkeuren, is voor het leven.

Kagan studeerde aan Princeton University en haalde haar bul aan Harvard. Ze begon in 1988 als medewerker voor Thurgood Marshall, de eerste Afro-Amerikaanse opperrechter. Tussen 1995 en 2000 werkte ze voor oud-president Bill Clinton als adviseur voor binnenlands beleid. In 2003 werd ze benoemd tot rector van Harvard.

Kagan geldt als een gematigde keuze, vergeleken bij de paar mogelijke, progressieve kandidaten die in Amerikaanse media werden genoemd. Als voorstander van homorechten kan ze tegenstand van Republikeinen verwachten. Tegelijkertijd kreeg ze kritiek uit liberale hoek voor haar steun aan het streven van de regering van George W. Bush naar militaire berechting van terreurverdachten.

De benoeming van Kagan zou het machtsevenwicht in het politiek sterk gepolariseerde Hooggerechtshof niet verstoren, zo is de verwachting. Het hof heeft haar benoeming tot procureur vorig jaar zelf goedgekeurd. Kagan zou de jongste rechter en de derde vrouw in de huidige bezetting van het Hooggerechtshof zijn.

Het is de tweede keer dat Obama een opperrechter mag voordragen. Vorig jaar nomineerde hij de progressieve rechter Sonia Sotomayor, de eerste latina in het Hooggerechtshof. (AP, Reuters, BBC)