een weekeinde vol voetbal

Chelsea is op overtuigende wijze kampioen van Engeland geworden. Door een 8-0 overwinning op Wigan Athletic bleef de ploeg van manager Carlo Ancelotti concurrent Manchester United op de laatste speeldag voor. United won met 4-0 van Stoke City, maar moet na drie landstitels op rij genoegen nemen met de tweede plaats in de Premier League. Didier Drogba scoorde driemaal voor Chelsea, Nicolas Anelka tweemaal. Frank Lampard, Salomon Kalou en Ashley Cole verzorgden de rest van de productie. Voor Chelsea is het de vierde landstitel. De club uit Londen werd ook in 1955, 2005 en 2006 kampioen. Chelsea speelt in mei nog de finale van de FA Cup en kan de ‘dubbel’ veroveren.

Louis van Gaal kon het gisteren op de Mariënplatz in München niet laten. Na Amsterdam, Barcelona en Alkmaar kreeg ook München de overwinningskreten van de Nederlandse coach van Bayern München te horen. Zaterdag had Bayern zich in het laatste competitieduel met Hertha BSC (3-1 zege) officieel verzekerd van de 22ste landstitel. „Wij zijn niet alleen kampioen van München”, jubelde Van Gaal op het bordes van het stadhuis, evenals zijn spelers in Lederhose gekleed. „We zijn ook de besten van Gelsenkirchen, Bremen en Hamburg. We zijn de besten van Duitsland en misschien ook van Europa”, doelde hij op de Champions-Leaguefinale tegen Internazionale (22 mei).

In Spanje verdedigt FC Barcelona komende zondag tijdens de laatste speelronde in de Primera Division een punt voorsprong op Real Madrid. Beide titelkandidaten wonnen dit weekeinde. Barcelona deed dat bij Sevilla (3-2), Real Madrid nam in eigen stadion na rust afstand van Athletic Bilbao (5-1). Zondag kan Barcelona in het eigen Camp Nou tegen Real Valladolid de titel veiligstellen. Madrid gaat op bezoek bij Malaga. Bij een gelijk puntentotaal geeft het onderling resultaat de doorslag. Dat is in het voordeel van Barça.

De beslissing over het kampioenschap in de Italiaanse Serie A valt op de laatste speeldag. Koploper Internazionale won dit weekeinde met 4-3 van Chievo Verona. Naaste concurrent AS Roma pakte drie punten tegen Cagliari: 2-1. Daardoor blijft de voorsprong van Inter op Roma twee punten.

Vorig jaar moest Roda JC nog nacompetitie spelen om in de eredivisie te blijven. Dit seizoen is de club uit Kerkrade nog maar één stap verwijderd van een ticket voor de voorronden van de Europa League na de uitschakeling van Heracles. Roda JC won gisteren met 2-1 na een treffer in blessuretijd; het eerste duel was in 1-1 geëindigd. Trainer Harm van Veldhoven kon zijn geluk niet op. „We hebben dit seizoen grote stappen gemaakt. Ik ben trots op de spelers en trots op de club. We hebben ook in magere tijden de rust bewaard. En dan zie je hoe raar het kan lopen in het voetbal.”

Roda JC komt in de volgende ronde van de play-offs voor Europees voetbal uit tegen FC Utrecht, dat FC Groningen uitschakelde. Na de 3-1 overwinning op eigen veld was FC Utrecht gisteren ook in het uitduel te sterk voor de ploeg van scheidend trainer Ron Jans: 0-2.

Sparta heeft nog kans om in de eredivisie te blijven. De ploeg van trainer Aad de Mos won gisteren op het Kasteel in de play-offs om promotie/degradatie van eerstedivisieclub Helmond Sport: 2-0. Treffers van Rydell Poepon en Charles Dissels waren voldoende om de 2-1 nederlaag van vorige week in Helmond goed te maken. Sparta treft in de volgende ronde Excelsior, dat FC Zwolle uitschakelde. Het andere duel gaat tussen Willem II en Go Ahead Eagles.