Deze week maar even trainen op strafballen

Den Bosch won het eerste play-offduel om de landstitel van Laren.

Zaterdag staat de tweede wedstrijd in de best-of-three op het programma.

Zonder de geschorste strafcornerspecialist Maartje Paumen en de geblesseerde spits Emilie Mol heeft Den Bosch gisteren de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs tegen Laren gewonnen. Na zeventig minuten en twee keer zevenenhalve minuut verlenging stond de stand 1-1 op het scorebord. In de aansluitende strafballenserie faalden de hockeysters van Laren. De ploeg miste vier keer.

Hoewel Laren een stuk minder fel speelde dan woensdag in de halve finale tegen Amsterdam, was het in de eerste helft wel de betere ploeg. De grootste kansen waren voor Laren en op twee strafcorners na was Den Bosch niet gevaarlijk. Maartje Paumen, voor één wedstrijd geschorst doordat zij in de halve finale tegen Kampong haar derde gele kaart opliep, zag dat haar team er tot tweemaal toe niet in slaagde een strafcorner te benutten. Met haar handen voor haar mond keek ze vol spanning toe. „Iedere corner is een onwijs grote kans op een doelpunt”, zei de topscorer die dit seizoen al 35 doelpunten maakte. „Daar kon ik nu niet bij helpen en het is echt zenuwslopend om zulke kansen vanaf de zijlijn te moeten bekijken.”

Laren bleef aandringen en acht minuten voor tijd was het Kim Lammers die een voorzet van Juliette Hentenaar knap binnentipte. „In de eerste helft namen wij inderdaad te weinig initiatief”, reageert Raoul Ehren, coach van Den Bosch. De belangrijkste reden daarvoor was volgens hem de afwezigheid van Mol en Paumen. „We hadden nog nooit in deze samenstelling gespeeld. Het was even wennen en aftasten, daardoor deden we Laren in de beginfase te weinig pijn.”

In de rust gaf Ehren zijn speelsters de opdracht meer druk te zetten en dat was duidelijk te zien. Laren kreeg weinig kansen meer en telkens drongen de speelsters van Den Bosch de cirkel binnen. „In de tweede helft glipte het uit onze handen”, erkent Larencoach Alexander Cox. „Ik miste na rust de overtuigingskracht, dat was bij ons het grootste probleem. We hadden veel meer van het doel af moeten verdedigen maar dat lukte niet, daardoor kantelde de wedstrijd.”

Na een kwartier spelen in de tweede helft, slaagde Den Bosch-aanvoerster Janneke Schopman er wel in een strafcorner binnen te pushen; 1-1. Wegens een duimbreuk was het lang onzeker of Schopman, die na dit seizoen afscheid neemt, wel kon meedoen. „We wisten dat Janneke door de afwezigheid van Maartje de corners moest nemen”, zegt Ehren. „Daar konden we deze week helaas niet op trainen omdat Janneke zoveel pijn had.” Doordat Paumen en Mol al afwezig waren, besloot Schopman dat ze ondanks de pijn wel mee moest doen. Een beschermkap hinderde de aanvoerster teveel in haar spel, daardoor speelde ze met een handschoen aan. „Ik ben heel blij dat ze de pijn heeft verbeten en er gewoon bij was. Ze was vandaag beslissend.”

In de reguliere speeltijd en in de verlenging kreeg zowel Den Bosch als Laren nog een aantal opgelegde kansen maar beide teams verzuimden te scoren, waardoor de wedstrijd door middel van strafballen moest worden beslist. Geen van de Larenspeelsters slaagde er in een strafbal te benutten. Minke Smeets, met 293 wedstrijden voor Nederland recordinternational, schoot als eerste tegen Den Bosch-keeper Lizzy Koeton aan. Ook de ballen van Sabine Romkes en Wieke Dijkstra werden door Koeton tegengehouden, Willemijn Bos sloeg naast. „Strafballen nemen, is zo moeilijk”, reageert Smeets. „Dat we allemaal missen, is zonde. Ik sta werkelijk gigantisch te balen. Als we onze kansen in de eerste helft hadden afgemaakt, had het ook helemaal niet op strafballen aan hoeven komen. Hoe het komt, weet ik niet. Misschien is het faalangst of zijn het de zenuwen. We zullen het er met elkaar over moeten hebben. We hebben een week de tijd om alles weer op orde te brengen en te bekijken hoe we zaterdag beter op het veld kunnen verschijnen.”

Doordat Laren viermaal miste in de strafballenserie, had Den Bosch aan twee doelpunten genoeg. Pauline Brugts miste, maar internationals Maartje Goderie en Schopman hielden het hoofd koel. „We oefenen al vanaf de winterstop elke training op strafballen”, zegt coach Ehren. „Daarom maakte ik me ook niet zoveel zorgen.” De coach gaat ervan uit dat de finale zaterdag, wanneer Paumen weer meedoet, al wordt beslist. „We denken niet aan zondag. Ik heb er alle vertrouwen in dat we het in de tweede wedstrijd afmaken.”

    • Shari Kiljan