Boekberichten

Milan Kundera kaart ‘absurde situatie’ van Roman Polanski aan

De Frans-Tsjechische auteur Milan Kundera springt in de bres voor regisseur Roman Polanski, die sinds 4 december 2009 huisarrest heeft opgelegd gekregen in het Zwitserse Gstaad. In een felle opiniebijdrage in de Franse krant Le Monde schrijft Kundera dat hij ‘weigert blind te blijven ten aanzien van de absurditeit van Polanski’s situatie, die vervolgd wordt voor een daad die 33 jaar geleden plaatsvond.’ Kundera wijst erop dat alle betrokkenen het drama als afgesloten beschouwen en ‘dat het juridisch verlengen van de zaak tot in het oneindige niemand maar dan ook niemand zal baten.’

Freriks voorzitter van de Librisprijs 2011

Philip Freriks, voormalig presentator van het NOS Journaal, zal aan het hoofd staan van de nieuwe jury van de Libris Literatuur Prijs 2011. Verder bestaat de nieuwe jury voor de Libris Literatuur Prijs 2011 uit Ton Anbeek, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde in Leiden, Marijke Arijs, literair vertaler en criticus bij onder meer De Standaard, Louise Fresco, publicist en hoogleraar duurzaamheid in internationaal perspectief in Amsterdam en Jann Ruyters, literair criticus bij Trouw.

Spinvis krijgt Johnny van Doornprijs

Popmuzikant Spinvis krijgt de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren 2010. De prijs wordt op 29 mei uitgereikt tijdens het Arnhemse festival De Geest Moet Waaien. Na het overlijden van performer-dichter Johnny van Doorn (1944-1991), alias Johnny de Selfkicker, nam Literair Productiehuis Wintertuin het initiatief voor de prijs. Hij werd eerder toegekend aan onder anderen Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Tom Lanoye en Bart Chabot. Spinvis krijgt de prijs omdat hij als podiumperformer met het gebruik van de Nederlandse taal een ‘prachtig muzikaal, talig en poëtisch oeuvre’ heeft opgebouwd. ‘Hij heeft het gebruik van tekst, taal, het gesproken woord in muziek naar een hoger plan gebracht. Nimmer is een Nederlandse singer-songwriter dichterbij de literatuur gekomen dan hij’, aldus het juryrapport.

Clegg verloor door liefde voor Beckett

Politieke webloggers weten waarom Nick Clegg teleurstellend presteerde bij de Britse verkiezingen: vlak daarvoor had Clegg zijn bewondering voor Samuel Becketts nihilisme uitgesproken. Michael Tomasky, een Amerikaanse politiek analist die blogt voor de Britse krant The Guardian: ‘Misschien kan een politicus Mark Twain noemen – maar over elke andere serieuze schrijver kan hij maar beter zwijgen. Als een Amerikaan Beckett zou noemen, “he’d be finished”.’ Ook Le Monde was verbaasd: ‘Een Ierse schrijver die in het Frans schrijft: stel je voor dat De Gaulle zijn waardering voor Shakespeare had uitgesproken, Pompidou voor Goethe of Mitterand voor Dante? Landverraders, ahahah!’ The Guardian vond in de Amerikaanse politiek mooie voorbeelden: Kennedy prees Stendhal, Bill Clinton Gabriel Garcia Márquez, George Bush sr., hield van Catcher in the Rye, en zijn zoon was enthousiast over Camus’ De vreemdeling. Dat kon toen op nogal wat verbazing rekenen, omdat de moord op een onschuldige Arabier centraal staat in dat boek. Obama’s keus was ook verrassend: hij noemde onlangs Graham Greene’s The Quiet American, over de arrogantie van de Amerikaanse politiek in de context van de Vietnam-oorlog.

Zie ook nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl