Berlijnse dj serveert wel erg veel somber zwart

cd hoes Marcel Dettmann - Dettmann

cd techno

Marcel Dettmann - Dettmann ***

Na Ben Klock en Shed is Marcel Dettmann de derde resident-dj van de Berlijnse club Berghain die een debuutalbum uitbrengt. De heren hebben de afgelopen jaren veel lof geoogst met hun compromisloze techno, die rauw en industrieel klinkt. De basdrum heerst daarbij weer als vanouds, maar zonder de elegantie uit het oog te verliezen.

Dit Berghain-geluid is in korte tijd erg populair geworden. Duizenden clubbers uit heel Europa vliegen elk weekend naar Berlijn voor het meedogenloze geluidssysteem in de monumentale elektriciteitscentrale op de rand van de wijken Kreuzberg en Friedrichshain. Dettmann groeide uit tot het gezicht van de club, dankzij zijn geweldige dj-sets die werden gevangen op de mix-cd Berghain 2.

Maar een heel album met eigen producties is een ander verhaal, zo blijkt uit zijn debuut Dettmann. De plaat staat vol duistere en trage technotracks, waarin weinig melodie of ontwikkeling te bespeuren is. Op zich is dit niet erg. De beste muziek van Dettmann bezit een onderhuidse spanning dankzij het contrast tussen aardse beats en ruimtelijke atmosfeer. Maar op dit album serveert hij ons wel erg veel kleuren zwart. Dat levert een coherent album op, waarop echte technoliefhebbers wel iets van hun gading zullen vinden.

Voor wie zijn techno graag wat vrolijker en avontuurlijker wil, is Dettmann wel erg claustrofobisch.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer