Al-Fayed verkoopt Harrods aan Qatar

De hartewens van de Egyptische eigenaar van het Londense luxewarenhuis Harrods, Mohammed al-Fayed, om zich na zijn dood als een farao in het fraaie gebouw te laten begraven dreigt niet in vervulling te gaan. Dit weekend werd bekend dat Al-Fayed de zaak voor 1,5 miljard pond (1,7 miljard euro) verkoopt aan Qatar Holding, een van de rijkste investeringsmaatschappijen ter wereld.

Het is voor het eerst dat Qatar Holding een Britse onderneming volledig overneemt. Eerder nam het belangen in onder meer Barclays Bank en supermarktconcern Sainsbury. De nieuwe eigenaar overweegt een Harrods-winkel te openen in Shanghai.

Met de verkoop van Harrods komt een einde aan een kwart eeuw controverses onder het bewind van de kleurrijke Al-Fayed. Deze slaagde er in 1985 in met hulp van twee halfbroers dit symbool van het Britse establishment voor de neus weg te kapen van de Britse investeerder Tiny Rowland. Al-Fayed had zich daarbij rijker voorgedaan dan hij was. Er volgde een lange reeks juridische veldslagen met Rowland. Al-Fayed noemde daarom een haai die in de befaamde afdeling etenswaren van het warenhuis hing Tiny.

Minder goed voor hem liep een botsing met de Britse koninklijke familie. Die beschuldigde hij ervan achter het dodelijk verkeersongeluk te hebben gezeten van zijn zoon Dodi en prinses Diana in 1997. De koninklijke familie zou tegen hun verhouding zijn geweest. Onderzoeken leverden hiervoor geen bewijs op, maar Harrods verloor zijn status als hofleverancier.