Feest in de stad (2)

Al de hele week is het feest in Moskou ter gelegenheid van de Dag van de Overwinnning. Ook in de wereld van de cultuur. Zo werd afgelopen maandag en dinsdag in het MXAT-theater het ‘Requiem’ van de jonge, talentvolle regisseur Kirill Serebrennikov opgevoerd, een internationale muziektheaterproductie met beroemde acteurs uit Rusland, Polen, Frankrijk, Duitsland en

IMAG0063.1Al de hele week is het feest in Moskou ter gelegenheid van de Dag van de Overwinnning. Ook in de wereld van de cultuur. Zo werd afgelopen maandag en dinsdag in het MXAT-theater het ‘Requiem’ van de jonge, talentvolle regisseur Kirill Serebrennikov opgevoerd, een internationale muziektheaterproductie met beroemde acteurs uit Rusland, Polen, Frankrijk, Duitsland en Japan.

Mooi waren de teksten die de Duitse Hanna Schygulla (bekend uit de films van Fassbinder), de Pool Daniël Olbrychski (de oom uit de verfilming van Günter Grass’ Die Blechtrommel)  en de jonge Rus Aleksej Sjoemak uitspraken. Op een persconferentie voorafgaand aan de eerste uitvoering vertelde Sjoemak (geboren in 1980) over zijn grootmoeder die de 900-dagen durende blokkade van Leningrad had overleefd, Schygulla (geboren in 1943) over de schuld die zij had overgenomen van haar ouders en Olbrychski over zijn vader, een Poolse officier die  na de oorlog door de Russen werd geëxecuteerd. Olbrychski, die in Rusland heel populair is,  zei ook hoe gelukkig hij was over het feit dat bij Katyn vorige maand Russische en Poolse officieren naast elkaar stonden en dat zijn land eindelijk vrede had gesloten met zijn grote oosterbuur.

Bij de première, de volgende avond,  was de hele zaal, gevuld met allerlei beroemde Russen uit de wereld van cultuur en politiek , diep onder de indruk van zowel het Duitse als het Poolse verhaal. De beide acteurs kregen dan ook op een lang applaus.

    • Michel Krielaars