Eerbetoon

P1000262Vandaag is de grote dag van de Overwinningsparade in Moskou. Op het Rode Plein komen de gasten aan. Staatshoofden uit alle delen van de wereld arriveren per Mercedes en worden in het Kremlin door president Medvedev ontvangen. Behalve presidenten van bijna alle voormalige republieken van de Sovjet-Unie (alleen de Georgische president Saakasjvili is niet welkom), zijn ook de regeringsleiders van enkele westelijke geallieerden gekomen en president Peres van Israel, die uit Wit-Rusland komt en vloeiend Russisch blijkt te spreken. Ook zag ik zojuist de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Verbroedering aller naties in Moskou dus.

Op dit moment loopt Medvedev samen met Merkel naar het podium. Leiders van de winnende en de overwonnen natie. Een bijzonder gebaar. Merkel is duidelijk een van de hoofdgasten. Ze staat nu naast de president.

Maar de belangrijkste gasten zijn toch vooral de veteranen. Vrouwen en mannen, met al hun medailles opgespeld. Zonder hun inspanningen was de oorlog niet gewonnen, dat beseft iedereen. Vandaag zullen ze extra terugdenken aan de oorlog, waarin iedere Russisch gezin wel een familielid verloor. Voor hen opnieuw een diepe buiging.

Er is een mooie website gemaakt over de geschiedenis van de parade: http://paradpobedy.ru/.

    • Michel Krielaars