Hoera!

P1000278De parade is afgelopen, de staatshoofden hebben hun rode rozen gelegd bij de eeuwige vlam voor de onbekende soldaat in de Alexander-tuinen. Ik heb dit jaar alles op televisie gezien. En het was als vanouds  indrukwekkend. Kon je in voorgaande jaren altijd zien wie in de gelederen van het Kremlin promotie had gemaakt, omdat de camera soms inzoomde op een bepaalde minister, dit keer was daar geen sprake van. Het ging om de veteranen en om Medvedev, die zich een voorbeeldige president van zijn land heeft getoond. Slechts een enkele keer zag je Poetin die in gesprek was met Merkel of Medvedev die sprak met zijn Chinese ambtsgenoot.

Medvedev hield een mooie toespraak. HIj dankte de veteranen en was soms duidelijk aangeslagen als hij over de oorlog sprak, ook omdat zijn eigen grootouders aan het front hebben gevochten. Opvallend was dat de commentator tussendoor nog even een voorlas waar de  vader van Poetin in de oorlog heeft gevochten.

Maar het mooiste was toch dat al die militaire orkesten op het Rode Plein, de Russische, Amerikaanse en Franse, tot slot van de parade het Alle Menschen werden Brüder speelden. Hoera! P1000259

    • Michel Krielaars