Wie wil er een krekelkroket?

Als je chocola eet of pindakaas, of als je vruchtensap drinkt, dan kan daar best een restje insecten in zitten. Elk jaar krijg je zo bijna een pond insecten binnen, schatten deskundigen. En misschien moeten we nog wel veel meer insecten gaan eten.

Petitfours en taartje met meelworm en sprinkhaan. Foto Hans Smid / Bugsinthepicture.com

Drie meelwormenhapjes zijn er bedacht. Aan de zoete koekjes geven de meelwormen een nootachtige smaak. In de hartige hapjes vervangen ze pijnboompitten en zorgen ze voor een bite.

Meelwormen zijn larven van meelkevers. Tot nu toe werden ze vooral gekweekt voor dierentuinen: voor de vissen, reptielen en stokstaartjes. Maar Marian Peters van de vereniging van Nederlandse insectenkwekers (Venik) wil ze aan mensen serveren. Ze wil de drie hapjes laten proeven door een groep (grote) mensen. Het hapje dat zij het lekkerst vinden, gaat Marian verkopen aan restaurants. En misschien kun je deze hapjes over een tijdje wel op internet bestellen, in diepvriespakken, voor als je een feestje geeft ofzo.

De eiwitten in de meelwormen zijn precies dezelfde als in biefstuk of kip. “Meelworm is wat dat betreft net vlees”, zegt Marian. Je hoeft er alleen niet zo hard op te kauwen. “De meelwormen geven dezelfde stevigheid als, bijvoorbeeld, die van een volkoren boterham.”

Mmm. Misschien durft Dr. Zeepaard wel meelworm te proeven. Maar sprinkhanen, krekels, mieren, bijenlarven, wespenlarven... dat vindt hij meer iets voor mensen. “Bijna op de hele wereld vinden mensen het heel gewoon om zulke insecten te eten”, zegt Marian. “Alleen in Europa en Noord-Amerika gebeurt het haast nooit.”

De insecten worden in het wild van bomen en struiken geplukt. Dat is niet altijd veilig, want als er op die planten gif is gesproeid, zit dat gif ook in de larven of sprinkhanen.

De meelwormen uit Nederlandse kwekerijen (er zijn er vier) zijn wel veilig. Ze worden gekweekt in grote stapels kratten. Marian: “Nee, dat is niet zielig, want in het wild leven ze ook op een kluitje in het donker.”

Het is juist energiezuinig en goed voor het klimaat. Want terwijl een rund tien kilo voer moet vreten voor één kilo runderlap, zetten meelwormen meer dan tweederde van hun eten meteen om in meelwormvlees. En ze laten geen scheten die vol zitten met het broeikasgas methaan, zoals koeien doen!

Nog iets: insecten maken ook geen bergen mest. Ze poepen kleine korreltjes die je makkelijk kan uitstrooien.

Nederland is het enige land waar onderzoekers en boeren grote insectenkwekerijen proberen te bouwen. Met meelwormen, en ook met kooien vol Egyptische treksprinkhanen. Marian hoopt dat het over een paar jaar heel gewoon is: een sprinkhaanreep, meelwormenbal of krekelkroket.

Op 18 mei om 20 uur kunnen grote mensen in Den Haag (bij Spinoza te Paard) de insectenhapjes proeven.

    • Margriet van der Heijden